Imatge de fons d´una taula amb cigarrets començats i sencers i una altra imatge d´una mà amb molts bitllets d´euros

SOCIETAT

El revés per a tots els que compren tabac a Espanya: pot arribar ben aviat

El tabac continua sent un problema al nostre país, i la intenció és adoptar mesures perquè els fumadors abandonin l'hàbit

El consum de tabac ha esdevingut un problema per al nostre país. Les mesures implantades en els darrers temps per controlar aquest hàbit no semblen haver donat el resultat esperat. Per això el Ministeri de Sanitat contempla un canvi important.

El departament que dirigeix Mónica García pretén elevar el preu dels paquets i per això durien a terme un increment d'impostos. La intenció és que aquesta decisió s'inclogui al Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme.

Cal no oblidar que el cost del tabac a Espanya és especialment baix si es compara amb altres països europeus. Un paquet sol costar de mitjana 5 euros. Però si marxem a Irlanda, arriba a assolir els 13 euros o els 10 a França.

La intenció del país veí és elevar-lo fins als 12 euros el pròxim any. A Finlàndia paguen pel paquet una mica més de 8 euros, mentre que a Dinamarca, Alemanya i Països Baixos ronda entre els 6 i 7 euros.

Preu mitjà del tabac a Europa

País Tabac
Espanya5 €
Alemanya, Països Baixos, SuèciaEntre 6 i 7 €
Finlàndia8 €
França10 €
Irlanda13 €

A més de tocar la butxaca del consumidor, també preveuen altres mesures. Entre elles la regulació dels 'vapejadors' i la prohibició de fumar a les terrasses. Aquest increment en el preu suposaria una mesura dissuasiva per frenar el consum entre la població, sobretot entre els joves.

La pujada del tabac queda en mans d'Hisenda

Per elevar el preu del tabac als estancs caldrà comptar amb el vistiplau del Ministeri d'Hisenda. Sanitat, en aquest sentit, "no té competència", indiquen.

L'estratègia que es marquen passa per "impulsar l'establiment de mesures fiscals". Consistiria en l'augment "dels tipus impositius dels productes inclosos a l'àmbit objectiu d'Impost sobre les Labors del Tabac". D'aquesta manera s'aconseguiria una pujada dels preus dels productes esmentats.

Els canvis també afectaran les noves formes de tabac

Les noves formes de tabac, com la cigarreta electrònica, tampoc no es deslliuraran d'aquest increment d'impostos. La intenció és que es fixi "un gravamen específic".

Des de fa temps, les societats científiques proposen que s'adoptin mesures de pes per disminuir el consum d'aquest tipus de productes. Entenen que amb l'augment d'impostos molts fumadors acabaran abandonant l'hàbit i molts joves se sentiran dissuadits.