Muntatge d´una imatge de fons d´un bany i en primer pla una mà d´una persona amb una carxofa de dutxa a la mà, i aigua sortint

Dutxar-se cada dia no és tan bo: riscos per a la salut d'algunes persones

Descobreix altres alternatives

Un estudi realitzat per la Universitat de Harvard ha revelat que dutxar-se cada dia pot tenir efectes negatius a la nostra pell. Els experts han analitzat l'impacte de les dutxes diàries a la pell i han descobert diversos efectes que poden posar en risc la nostra salut.

Us expliquem a continuació els detalls d'aquest estudi i els perills que comporta per al vostre benestar.

Et dutxes cada dia?: la teva salut en risc

Aquest estudi ha descobert diversos efectes que poden posar en risc la nostra salut. L'aigua calenta i els productes de neteja poden eliminar els olis naturals que protegeixen la pell, cosa que pot provocar sequedat, picor i envermelliment. A més, l'aigua calenta pot causar inflamació i fer malbé la barrera cutània, cosa que pot augmentar el risc d'infeccions.

Segons l'estudi, la freqüència ideal per dutxar-se depèn del tipus de pell i de l'estil de vida de cada persona. Les persones amb pell seca han d'evitar les dutxes diàries i optar per rentar-se només les zones que produeixen mala olor. Mentre que les persones amb pell amb més greix poden necessitar dutxar més sovint per controlar l'excés de sèu de la pell.

L'impacte ambiental de les dutxes diàries

Un altre aspecte que ha estat analitzat a l'estudi és l'impacte ambiental de les dutxes diàries. L'aigua calenta i els productes de neteja que es fan servir a la dutxa poden tenir un impacte negatiu en el medi ambient. L'aigua calenta consumeix energia i emet gasos amb efecte d'hivernacle, mentre que els productes de neteja poden contenir substàncies químiques perjudicials per a la fauna i la flora.

Els experts de Harvard recomanen prendre dutxes més curtes i menys freqüents per reduir l'impacte ambiental. També suggereixen utilitzar productes de neteja naturals i biodegradables per minimitzar la contaminació.

L'estudi ha generat un debat intens entre els experts i els usuaris de les xarxes socials. Alguns defensen la importància de mantenir una bona higiene personal i argumenten que dutxar-se cada dia és necessari per sentir-se nets i frescos.

Altres, en canvi, critiquen el consumisme i l'obsessió per la neteja que caracteritzen la societat actual. A més, defensen la importància de reduir el nostre impacte ambiental.

Muntatge d'una noia dutxant-se al bany de casa
Una dutxa diàriament no és necessària, segons un estudi | Getty Images, Pexels

Alternatives a les dutxes diàries

L'estudi de Harvard ha posat de manifest la necessitat de replantejar els nostres hàbits d'higiene. Sobretot, de cercar alternatives més sostenibles i respectuoses amb la nostra pell i amb el medi ambient.

La bona notícia és que hi ha moltes alternatives a les dutxes diàries que ens poden ajudar a mantenir-nos nets i frescos sense danyar la nostra pell ni el medi ambient. Per exemple, podem optar per rentar-nos només les zones que produeixen mala olor amb aigua tèbia i sabó suau, o per utilitzar tovalloletes humides naturals per refrescar-nos durant el dia.

També podem cercar productes de neteja naturals i biodegradables, que no continguin substàncies químiques perjudicials per a la pell ni per al medi ambient. Al mercat hi ha nombroses marques que ofereixen opcions sostenibles i respectuoses amb la nostra salut i amb el planeta.

A continuació, et deixem algunes alternatives per evitar les dutxes diàries:

Utilitzar tovalloletes humides

Una altra opció és utilitzar tovalloletes humides naturals per refrescar-nos durant el dia. Aquestes tovalloletes no contenen productes químics perjudicials per a la pell ni per al medi ambient. Poden ser una alternativa convenient i efectiva a les dutxes diàries.

Muntatge amb diversos productes de neteja i un cercle amb una mampara de dutxa bruta
També és important mantenir la dutxa o banyera neta per a una correcta higiene | Getty Images Signature

Usar desodorant natural

Per controlar l'olor corporal, podem optar per fer servir desodorants naturals que no continguin alumini ni altres productes químics perjudicials per a la pell. Els desodorants naturals solen estar elaborats amb ingredients com bicarbonat de sodi i olis essencials.

Rentar-se només les zones que produeixen mala olor

Podem optar per rentar només les zones que produeixen mala olor, com les aixelles, els genitals i els peus. Per això, seria convenient utilitzar aigua tèbia i sabó suau, i assecar bé la pell després del rentat.