Persones amb paraigües caminant pel carrer mentre fa un temporal de pluja i vent

Puja l'alerta a roja per pluges a Catalunya durant tot el divendres

El Meteocat avisa que la situació de perill s'agreuja a tot aquest català

La situació per pluges aquest divendres 15 de setembre a Catalunya pot ser pitjor del previst. El Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, ha actualitzat el seu avís de situació de perill i ha passat d'alerta taronja a alerta roja. Es tracta d´un front que des d´aquest matí ja ha arribat a les Terres de l´Ebre i que creuarà tot el litoral i prelitoral català durant el dia d´avui.

Durant el matí d'aquest divendres, doncs, la situació de perill màxim (cinc sobre sis) se centrarà al Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta, el Priorat i el Baix Camp. Serà un front que pujarà de sud a nord. A partir del migdia les comarques de la Costa Daurada, les del sud de Barcelona i les centrals també tindran alerta vermella. A la tarda les comarques del nord de Barcelona i les de la Costa Brava i l'Empordà estaran també en alerta roja. A partir de la nit, serà només el nord-est de Catalunya on seguirà el perill.

Com ja hem dit, el front començarà a mig matí per les Terres de l'Ebre i es desplaçarà cap a l'Empordà. L'acumulació de pluja pot ser superior a 40 litres en 30 minuts. En alguns casos, avisa el Meteocat, podria arribar a ser torrencial en aquestes zones, sobretot a les comarques del litoral català. La pluja també arribarà a les comarques de Lleida i el Prepirineu, però amb menys intensitat.

A partir de la nit, els avisos de perill se centren a les comarques de la Costa Brava, mentre que la meitat sud de Catalunya ja haurà vist passar el perill, cosa que no vol dir que deixi de ploure, però la intensitat ja serà molt menor.

A Tarragona i Barcelona, per exemple, s'espera que la pluja pugui seguir fins a la matinada de forma intermitent, mentre que dissabte ja serà sense precipitació a gairebé tot Catalunya i la pluja només podria seguir al matí al Baix i l'Alt Empordà. Segons la previsió, doncs, dissabte i diumenge estaran marcats pels núvols, però amb molt poca pluja a Catalunya.

El mapa d'avisos del Meteocat per a la tarda del 15 de setembre de 2023
Alerta Roja al litoral català per a aquest divendres | Meteocat

Molt de compte si vius al litoral

Cal tenir en compte que, segons la previsió, les pluges poden arribar a ser molt fortes encara que de curta durada. L'acumulació a algunes zones del litoral podria arribar als 100 litres. Com sempre per aquestes dates, haurem d'estar atents si les pluges s'estanquen a alguna zona concreta del litoral català, perquè ara mateix es fa difícil saber les comarques on hi pot haver més risc. Tot i això, el Meteocat llança un avís especial al quadrant nord-est de Catalunya.

La part positiva és que amb l'entrada de la pluja les temperatures al litoral català aniran a la baixa a partir de divendres al migdia.