Muntatge d´oli d´oliva amb bitllets d´euro

Els agricultors ja ho avisen: a quant es pagarà l'oli d'oliva el 2024

Luis Cortés comparteix les seves preocupacions

Sembla que el creixement continu en el preu de l'oli d'oliva no té fi. Durant mesos, l'anhelat 'or líquid' ha experimentat un augment constant i descoratjador. Tot sense aparences de millora en la situació.

El que encara és més preocupant és que es preveu una altra escalada sorprenent per a l'any 2024. Segons la Unió d'Agricultors i Ramaders d'Extremadura, una respectada associació agropecuària, el valor del litre d'oli podria assolir la sorprenent xifra de 12 euros per quilogram el pròxim any.

Luis Cortés, l'encarregat de l'entitat esmentada, va compartir les seves preocupacions amb el diari 7días. On va assenyalar que aquests preus exorbitants són una conseqüència directa de la manca de suport tant a nivell regional com nacional en relació amb el sector oliverer.

Fins a 12 euros el quilo d'oli

Les anàlisis, realitzades per La Unión de Agricultores i Ramaders d'Extremadura, es basen en els contractes que estableixen "el preu al qual actualment s'està comprant l'oliva per a Almazara a Extremadura".

Aquestes anàlisis suggereixen que els agricultors i els productors podrien rebre entre set i vuit euros per quilo d'oli per part de les indústries processadores.

A més, caldria afegir les despeses de transport, envasament i els marges comercials inherents a cada empresa distribuïdora. Així doncs, assegura Cortés que "el litre d'oli es podria posar perfectament a la primavera del 2024 als 12 euros el quilo".

Muntatge d´un carret de compra al passadís d´un supermercat i una rodona amb oli d´oliva
En el cost total cal comptar diverses despeses | Getty Images

Vendre a menor preu significaria pèrdues

La situació es torna encara més complexa quan es considera que un preu tan elevat pot allunyar nombrosos consumidors, que simplement no es podrien permetre adquirir-lo. Tot i això, per als agricultors, vendre a un preu més baix significaria pèrdues financeres significatives.

Cortés afirma que "els preus continuaran pujant perquè el temps no acompanya". Assegura que fins i tot amb la nova collita hi pot haver problemes, perquè la producció serà "mínima".

Enmig d'aquesta conjuntura de preus i desafiaments econòmics per a la indústria de l'oli d'oliva, és essencial recordar els beneficis que aquest elixir daurat aporta a la nostra salut.

Més enllà dels alts i baixos al mercat, els beneficis nutricionals i per a la salut que proporciona l'oli d'oliva són innegables. Vegem-los!

Els beneficis de l'oli d'oliva a la nostra dieta

Un dels aspectes més elogiats de l'oli d'oliva és el perfil de greixos saludables. És una font rica en àcids grassos monoinsaturats, especialment l'àcid oleic, que s'ha relacionat amb una sèrie de beneficis per a la salut cardiovascular.

Estudis científics han demostrat consistentment que el consum regular d'oli d'oliva pot ajudar a reduir els nivells de colesterol LDL (colesterol 'dolent') i, per tant, disminuir el risc de malalties cardíaques.

Muntatge de persona cuinant i una rodona amb una cullera d´oli
L'oli d'oliva és un dels ingredients que no poden faltar per a tota mena de receptes | Getty Images, Progressman

A més dels efectes positius en la salut del cor, l'oli d'oliva també està carregat d'antioxidants, com la vitamina E, que ajuden a combatre l'estrès oxidatiu al cos.

Aquests antioxidants tenen un paper vital en la protecció de les cèl·lules contra el dany i l'envelliment prematur. Així mateix, la relació entre l'oli d'oliva i la salut cerebral també ha estat objecte de recerca.

Alguns estudis suggereixen que els components bioactius de l'oli d'oliva podrien tenir efectes neuroprotectors i estar associats amb una funció cognitiva millor a mesura que envellim.

En resum, encara que els preus de l'oli d'oliva estiguin en constant augment i plantegin desafiaments econòmics, els beneficis per a la salut continuen sent valuosos i infrangibles, de manera que no seria bona deixar de comprar-lo.