En una entrevista exclusiva a la Cadena Ser, el ministre Luis Planas ha parlat sobre el panorama de l'oli d'oliva verge extra a Espanya. Amb un valor proper als 9 euros per litre, l'oli ha esdevingut un article de luxe per a molts espanyols.
Planas ha identificat la sequera com a causa principal d'aquest problema.
El ministre d'Agricultura, en una entrevista a la Cadena Ser, va expressar el seu lament per l'elevació dels preus. Va explicar com la sequera afecta la producció d'oli d'oliva verge extra a Espanya.
"Li puc assegurar que si ara comencés a ploure de forma intensíssima durant quatre setmanes, automàticament els preus baixarien en picat", va afirmar Planas. Aquesta declaració ressalta la influència directa que tenen les condicions climàtiques sobre l'economia d'un país i, en particular, sobre la indústria agrícola.
"Estem a la intempèrie, depenem de la climatologia. Aquest és un factor fonamental que influeix en gran manera en els nivells de preus", va explicar el ministre.
"Aquest és un mercat de futurs que es mou per expectatives. És un tema d'oferta i demanda. Hi ha campanyes de molta producció i preus baixos i d'altres de poca producció i preus alts", va explicar.
Un dels factors determinants de la crisi de preus actual és la disminució en la producció d'oli d'oliva verge extra a Espanya. Ha estat un 55% inferior a una collita mitjana del sector.
Aquesta reducció en l'oferta ha exercit una pressió a l'alça sobre els preus, cosa que ha fet que l'oli sigui menys assequible per a moltes famílies. Planas va expressar la seva preocupació per aquest fet i va subratllar que l'oli d'oliva és un producte de primera necessitat a la dieta espanyola.
"El més raonable seria tenir un preu que retribueixi justament els oliverers i la indústria, però que també sigui assequible per a les famílies". A més, va emfatitzar que no li agrada que el preu de l'oli d'oliva estigui per sobre de les capacitats adquisitives de la família mitjana espanyola.
Tot i la difícil situació actual, Planas va expressar la seva esperança que la propera campanya sigui més favorable en termes de producció i preus. Aquesta perspectiva més optimista podria alleujar la pressió sobre els preus i beneficiar tant els productors com els consumidors.
La sequera a Espanya ha estat un tema recurrent en els darrers anys, i el seu impacte s'ha sentit en múltiples sectors econòmics, inclosa la producció d'oli d'oliva.
Les condicions climàtiques extremes, com ara la manca de pluja, han reduït la quantitat d'olives disponibles per a l'extracció d'oli d'oliva verge extra. Això ha portat a una disminució en l'oferta, cosa que, alhora, ha elevat els preus al mercat.
Els consumidors i la indústria agroalimentària s'han vist afectats per aquesta situació, fet que ha portat a un debat sobre com abordar la crisi.
El ministre Planas no està només en la preocupació per la sequera. Els pagesos i productors d'oli d'oliva han estat clamant per solucions a llarg termini per fer front als desafiaments climàtics. Entre les propostes s'hi inclouen inversions en tecnologia de reg més eficient, la promoció de pràctiques agrícoles sostenibles.
A més de la diversificació de cultius per reduir la dependència de l'oli d'oliva com a font d'ingressos agrícoles.