Muntatge de treballadors esclaten contra el simulador de la Seguretat Social
SOCIETAT

És possible jubilar-se als 65 anys a Espanya cobrant el 100% de la pensió?

Jubilar-se als 65 anys és un tema que ha generat moltes discussions i debats

Parlar de jubilació és com tocar un tema sagrat, sobretot a Espanya, on la Seguretat Social i l'edat de jubilació són temes de sobretaula. Però realment és possible jubilar-se als 65 anys i cobrar el 100% de la pensió? Deixa'm explicar-te, des de la meva experiència i el que he investigat, com està la situació.

Com està actualment la jubilació a Espanya?

A Espanya, l'edat legal de jubilació està en transició. Actualment, per jubilar-se als 65 anys amb el 100% de la pensió, necessites haver cotitzat almenys 38 anys i mig. Si no arribes a aquesta xifra, l'edat de jubilació augmenta gradualment fins als 67 anys. Aquest sistema va ser dissenyat per assegurar la sostenibilitat del sistema de pensions, atès l'envelliment de la població i la longevitat creixent.

Què implica jubilar-se als 65 anys?

Jubilar-se als 65 anys és el somni de molts, però no sempre és senzill. Per a aquells que han tingut carreres llargues i estables, assolir els anys de cotització necessaris no acostuma a ser un problema. Tanmateix, per a altres, com els autònoms o aquells amb carreres intermitents, aquest requisit pot ser un obstacle significatiu.

Ara bé, el tema es posa interessant amb les propostes recents d'alguns partits polítics, com Podemos, que busquen revertir la tendència i permetre que més persones es jubilin als 65 anys sense penalitzacions, independentment dels anys cotitzats.

Les propostes de reforma

Recentment, Podem ha impulsat una proposta que permetria als treballadors jubilar-se als 65 anys cobrant el 100% de la pensió, sense importar si han cotitzat els 38 anys i mig actuals. Aquesta proposta cerca revertir les reformes anteriors que van incrementar l'edat de jubilació i van ajustar els requisits de cotització.

A més, dins d'aquesta proposta també s'hi inclou un augment de la pensió mínima, la qual cosa seria un alleugeriment significatiu per a molts pensionistes que avui dia lluiten per arribar a final de mes en un context d'inflació i costos de vida elevats.

Imatge mostrant un metge fent un informe i una foto destacada a l'esquerra d'uns bitllets d'EURO

Els reptes i les crítiques

Tot i que la idea sona genial, no tot és color de rosa. Implementar aquesta proposta tindria un cost considerable pel sistema de Seguretat Social. Els experts assenyalen que, sense una font addicional de finançament, podria posar en risc la sostenibilitat del sistema. A més, hi ha debats sobre si és just per a aquells que han treballat i cotitzat més temps.

Un altre punt crític és limpacte econòmic a llarg termini. Amb una població que envelleix i menys persones treballant i cotitzant, mantenir un sistema de pensions generós es torna cada cop més desafiant. Per això, encara que la proposta és atractiva, la seva implementació requeriria una reforma integral del sistema de pensions, incloent-hi potser noves fonts d'ingressos, com ara impostos específics o ajustaments en altres àrees de la despesa pública.

Jubilar-se als 65 anys cobrant el 100% de la pensió és una opció realista per a aquells que han tingut carreres llargues i estables. He vist companys i amics que han treballat en sectors amb ocupació estable aconseguir-ho sense problemes. Tot i això, per a aquells amb carreres més inestables, la realitat és diferent.

➡️ Societat

Més notícies: