El sorteig de la Bonoloto, sota sospita: realment hi pot haver frau?
Un fet que va tenir lloc el 2023 va encendre totes les alarmes sobre un possible frau al sorteig de la Bonoloto
En els darrers anys, nombrosos sorteigs de loteria han estat objecte d'acusacions de frau i manipulació. Les raons darrere d'aquestes acusacions varien, des de coincidències improbables als números guanyadors fins a irregularitats percebudes en els procediments dels sorteigs.
Normalment, el sorteig de la Loteria de Nadal és el que sol estar més sota sospita. Tot i això, altres sortejos com la Bonoloto no estan exempts de ser acusats de frau.
Aquestes controvèrsies han suscitat debats sobre la integritat i transparència dels sistemes de loteria. Generant desconfiança entre els jugadors i el públic en general.
Polèmica en un sorteig de la Bonoloto
Un sorteig de la Bonoloto del març de 2023 va generar una gran controvèrsia a causa de la inesperada coincidència de números en dos sorteigs consecutius. Això va portar molts a acusar el sorteig de frau.
Aquesta situació va començar a aixecar sospites i teories conspiratives entre els apostadors i els usuaris de xarxes socials. Els quals van trobar altament improbable la repetició de tants números en un curt lapse de temps.
El sorteig del dijous 9 de març, i el del dissabte, 11 de març del 2023 van presentar combinacions guanyadores gairebé idèntiques. En el primer sorteig, els números guanyadors van ser 8, 21, 23, 40, 43 i 47, amb el 26 com a número complementari i el 7 com a reintegrament.
Dos dies després, en el segon sorteig, els números guanyadors van ser 8, 21, 23, 28, 40 i 47, amb el 26 com a complementari i novament el 7 com a reintegrament. L'única diferència notable va ser la substitució del número 43 pel 28.
El sorteig de la Bonoloto, acusat de frau
Aquesta increïble coincidència va provocar una onada d'indignació i especulació a les xarxes socials. Molts usuaris no van dubtar a qualificar l'esdeveniment com un “tongo”, terme que es va popularitzar ràpidament.
Les acusacions es basaven en la improbabilitat matemàtica que passés aquesta repetició en un període tan curt. Un fet que va portar alguns a sospitar d'un possible frau o error humà al sistema de selecció de números.
La probabilitat que es repeteixin cinc dels sis números principals en dos sorteigs consecutius és d'aproximadament 1 entre 54.000. Si a més es consideren les coincidències en el número complementari i el reintegrament, la probabilitat que això passi ascendeix a 1 entre 24 milions.
Loterías y Apuestas del Estado (SELAE) va respondre a les acusacions explicant que es tractava d'una mera coincidència i que els números no van sortir en el mateix ordre als dos sorteigs. La SELAE va assegurar que tots els sorteigs són independents i estan subjectes a estrictes controls i auditories per garantir-ne la transparència i la legalitat. Així que és completament impossible que es doni un frau.
Més notícies: