Imatge de fons d´una oficina amb diversos treballadors i una altra imatge d´un home en primer pla amb un portàtil i amb gest d´aprovació
SOCIETAT

El permís laboral que pots demanar a Espanya sense necessitat d'avisar amb temps

Qualsevol treballador es pot acollir a aquest permís laboral que no necessita un avís previ a l'empresa

A Espanya, un dels temes més comentat a la legislatura anterior va ser la famosa Llei de Famílies. Parlem d'una llei impulsada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, que va patir un contratemps seriós en el seu moment. Tot va ser a causa del sorprenent avançament electoral de Pedro Sánchez, que va fer que la llei quedés en un segon pla.

En aquest sentit, un dels assumptes que més interès despertava entre els treballadors eren els permisos laborals. Finalment, però, una de les mesures de la mencionada llei ha aconseguit aprovar-se, malgrat els dubtes dels experts.

El nou permís laboral al qual es pot acollir qualsevol treballador

Després d'aprovar-se el Reial decret llei 5/2023, els treballadors van tenir accés a un permís laboral per força major. La principal novetat que comporta és que es pot demanar sense avisar amb temps les empreses.

Segons l'article 37.9 de l'Estatut dels Treballadors, es pot acollir a aquest permís qualsevol empleat. Així, aquest pot deixar en un moment donat la feina "per causa de força major quan sigui necessari per motius familiars urgents. Que estiguin relacionats amb familiars o convivents, en cas de malaltia o accident que facin indispensable la seva presència immediata".

Quina és la durada d'aquest permís laboral?

La durada del permís esmentat és de quatre dies, si bé es pot fer efectiu per hores i en diverses vegades. El punt fort del permís rau en què és retribuït. Així doncs, l'empleat no patirà cap perjudici salarial si s'hi acull.

Alhora, en referir-se a un cas d'urgència, no s'obliga el treballador a demanar el permís amb antelació a l'empresa. Això sí, l'empresa en qüestió sí que té el dret a sol·licitar al seu empleat un justificant quan es reincorpori.

Pel que fa al permís laboral per força major, cal ressenyar que no és el mateix que el de 5 dies anuals per a situacions d'accidents, malalties greus o situacions mèdiques. En aquest cas, sí que es requereix un justificant abans d'adquirir aquest permís.

➡️ Societat

Més notícies: