És possible perdre grassa localitzada?: T'explico tota la veritat com a nutricionista
Soc nutricionista i vull que coneguis si realment es pot perdre greix de manera localitzada o t'estan venent fums
Aquest tema és molt habitual en una consulta de nutrició, ja que molts pacients que arriben a consulta ho fan volent perdre greix d'alguna zona localitzada.
Alguns quan arriben a consulta el que primer que et diuen és, “vull baixar panxa”, “posa'm una dieta per perdre cul”, etc. Em sap greu dir-vos que no existeixen els miracles i molt menys una dieta ni aliments que et facin perdre el greix localitzat d'una zona en concret.
Què és i per què apareix el greix de manera localitzada?
Quan ingerim major quantitat de calories de les quals necessitem per afrontar el dia, aquestes s'acumulen al teixit adipós de diferents àrees del cos. L'acumulació de greix es produeix d'una manera desigual i generalitzada, i la funció principal és obtenir energia.
Si ens excedim en les quantitats d'energia que consumim al dia, augmentarem les nostres aportacions calòriques, ja que la densitat calòrica que tenen els greixos són de 9 kcal/g, davant de les proteïnes i carbohidrats que només ens aporten 4 kcal/ g.
Les dones acostumen a acumular major percentatge de greix a la part inferior del cos, com són els malucs, les cuixes i els glutis, encara que també en braços i abdomen.
Mentre que els homes tendeixen a emmagatzemar més percentatge de greix a la part superior del cos com és l'abdomen. La funció del greix varia depenent de la seva localització, tenim greix intramuscular, greix subcutani i el greix visceral.
Aquesta última és la que es troba entre els òrgans i n'afecta el funcionament, sent la més perillosa i per tant l'hem de tenir controlada. Com he comentat al principi, moltes de les persones que venen a consulta ho fan volent perdre greix d'una zona en concret.
Però la gran majoria dels estudis científics mostren que la reducció de greix en punts localitzats no és possible i que la pèrdua de greix tendeix a generalitzar-se a tot el cos, i no a la part que es desitja.
Què podem fer per mobilitzar i perdre aquest greix?
Doncs bé, per reduir el greix corporal hem de consumir menys calories de les que gastem habitualment. I per aconseguir aquest dèficit calòric és aconsellable que et posis en mans d'un nutricionista perquè et pugui ajudar a reduir aquest excés de greix que vols eliminar.
El nutricionista elaborarà una dieta hipocalòrica (baixa en greixos) i amb una aportació adequada de proteïnes. Ja que l'aportació de proteïnes ha de ser adequada per preservar la massa muscular i assegurar que la pèrdua de pes sigui a partir de massa greixosa.
D'altra banda, l'esport i l'activitat física són també un punt clau a l'hora de voler perdre aquest greix que ens sobra. I per això és important que treballem el cos de manera generalitzada, ja que treballar unes zones més que altres no ens garanteix perdre només el greix que es localitza a aquesta zona.
És el cos qui decideix com repartirà la despesa energètica i de quines zones utilitzarà els dipòsits de greix com a combustible.
Quan ja tenim a les nostres mans les recomanacions nutricionals a seguir i hem començat a fer esport. El cos començarà a mobilitzar aquests dipòsits de greix per obtenir energia i deixarà d'emmagatzemar-lo.
La clau és realitzar una alimentació saludable generant un dèficit calòric i fer activitat física. No existeixen els miracles, el cos és molt savi i si pensa que passarà gana el que fa és emmagatzemar-la per sobreviure. Amb el menjar no s'hi juga!
Més notícies: