Muntatge d´una dieta equilibrada i variada i unes mans amb 5 patates

El perill que gairebé tots ignorem de les patates i no hauríem de fer-ho: no ho facis més

Descobreix el motiu pel qual has de llençar les patates i no consumir-les

Segur que t'ha passat. Prepares el menjar i decideixes fer una truita de patates. Et dirigeixes fins al rebost a buscar les patates i de sobte et trobes que estan plenes de brots.

També pot haver passat que les patates hagin agafat un color verd en algunes parts. Un cop arribats a aquest punt, potser et preguntes si és segur utilitzar les patates o només cal treure els trossos afectats per aquests brots.

En aquest article, et resolem aquest dubte i t'expliquem per què li passa això a les patates.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Brots a les patates

Els brots a les patates són petites protuberàncies que es formen a la superfície de les patates quan comencen a germinar. Aquests brots són comuns a les patates que han estat emmagatzemades durant un període prolongat de temps. També pot passar que s'hagin exposat a temperatures càlides i humides.

Tot i que els brots a les patates no són tòxics ni perillosos per a la salut, es recomana retirar-los abans de cuinar les patates. Poden tenir un sabor amarg i una textura dura. A més, els brots poden indicar que la patata ha començat a descompondre's, cosa que pot afectar-ne la qualitat i el sabor.

Si les patates tenen molts brots o si els brots són grans, és possible que hagis de tirar la patata completa. El millor és emmagatzemar les patates en un lloc fresc i fosc per evitar que brotin i es descomponguin prematurament.

Muntatge de patates amb el fons d'un hort, on hi ha patates plantades
Els brots que es produeixen a les patates no són tòxics, però s'han de retirar abans de cuinar | Getty Images, PixaBay

Què és la solanina i com afecta les patates?

La solanina és una substància tòxica que es troba a les patates i en altres membres de la família de les solanàcies, com els tomàquets, les albergínies i els pebrots. La solanina es concentra a les parts verdes de les patates. Així com a les zones que hagin estat exposades a la llum durant un període prolongat.

El consum de solanina en grans quantitats pot causar símptomes com nàusees, vòmits, diarrea, mal de cap o marejos. En casos extrems, pot provocar convulsions i pèrdua de consciència. La solanina també pot afectar el sistema nerviós i el cor.

Per evitar la intoxicació per solanina, és important seguir certes precaucions en manipular i cuinar les patates. Es recomana emmagatzemar les creïlles en un lloc fresc i fosc, lluny de la llum solar directa.

Tot això per evitar que es desenvolupin brots o parts verdes. Si les patates tenen brots o parts verdes, cal retirar-les abans de cuinar-les.

A més, és rellevant no consumir patates crues o parcialment cuites. La cocció completa és necessària per descompondre la solanina i fer que la patata sigui segura per al consum humà.

Muntatge d'un microones i rodona amb patates
La solanina es pot trobar a la patata i el seu consum pot causar diversos símptomes | Getty Images, Pixelshot

Tubercles que són comestibles

Les patates són un tipus de tubercle comestible que creix sota terra a les arrels de la planta de la papa (Solanum tuberosum). Les patates són riques en carbohidrats complexos, vitamines del complex B i minerals com el potassi i el ferro.

A més de les patates, hi ha altres tipus de tubercles comestibles. Per exemple, la iuca, el nyam, la batata i el taro, entre d'altres. Cadascun d'aquests tubercles té un sabor i una textura únics, i es poden fer servir en una varietat de plats.

Pel que fa als tubercles de la patata, aquests són les protuberàncies que creixen a les arrels de la planta de la papa i són la part comestible de la patata. Depenent de la varietat de la patata, els tubercles poden ser rodons, ovalats o allargats, i poden variar en mida i color.

Els tubercles de la patata són molt versàtils i es poden preparar de diverses maneres, com cuits, al forn, fregits o en puré. Les patates s'utilitzen com a ingredient principal en molts plats populars, com ara la truita de patates, l'estofat de carn amb patates, el puré de patates i la sopa de patates.