L'oli que és més barat que el d'oliva i molta gent ja està fent servir per cuinar
'Jo ja fa temps que l'utilitzo i t'explico el perquè'
Al llarg d'aquest any el preu de l'oli d'oliva ha experimentat un augment significatiu a Espanya. Tot passant de 6,91 euros a començaments de gener a 10,34 euros a principis de setembre.
Aquest increment ha portat molts consumidors a qüestionar-se quantes vegades poden reutilitzar l'oli d'oliva per fregir sense comprometre la qualitat dels àpats.
Això sí, després de cada ús, és important filtrar l'oli per eliminar les restes d'aliments que puguin haver quedat. Això ajuda a perllongar la vida útil de l'oli. Així com guardar-lo en un lloc fresc i fosc, en un recipient hermètic, per evitar que s'oxidi o es torni ranci.
Alhora, es recomana no reutilitzar l'oli més de dues o tres vegades. Ja que després d'aquest punt, la qualitat i la seguretat dels aliments es poden veure compromeses. Tot i això, alguns consumidors van més enllà i busquen alternatives econòmiques i saludables al cobejat 'or líquid'.
Posa un rajolí d'oli d'oliva a la teva amanida
En aquest sentit, l'oli de gira-sol es presenta com una de les alternatives principals a l'oli d'oliva. Jo fa temps que el faig servir i t'explico el perquè. Per determinar com és de saludable aquesta opció en comparació amb l'oli d'oliva, és essencial considerar dos factors clau: el tipus de greixos presents en l'oli i el seu punt de fum.
L'oli de gira-sol, majoritàriament, conté greixos poliinsaturats, que inclou omega 6. D'altra banda, l'oli d'oliva, especialment el verge extra, es compon principalment de greixos monoinsaturats.
Aquestes són conegudes per la seva contribució al manteniment de la salut cardiovascular. Això no obstant, és important destacar que el punt de fum de l'oli d'oliva és relativament baix.
És per això que és més adequat per cuinar plats que no requereixin altes temperatures, com amanides i menjars en cru.
L'oli de gira-sol, ideal per fregir aliments
L'elecció entre l'oli d'oliva i l'oli de gira-sol depèn del tipus de cuina que vulgueu preparar. Si cerques una opció per fregir aliments a altes temperatures, l'oli de gira-sol és una elecció comuna a causa del seu alt punt de fum.
⬇️ Punxa avall per descobrir quina companyia i si t'afecta ⬇️
Segons la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN): “El greix en l'oli de gira-sol prové de les llavors de gira-sol, que són riques en nutrients i substàncies no nutritives, com els àcids grassos poliinsaturats, insaturats i la vitamina E”.
Atès que el punt de fum de l'oli d'oliva és més baix, és més adequat per fer-lo servir en preparacions en cru, com amaniments per a amanides o per cuinar plats a foc mitjà o baix. Cuinar amb oli d'oliva verge extra pot realçar el sabor dels plats i aportar beneficis per a la salut alhora.
Altres olis vegetals rics en greixos
Pel que fa a altres alternatives a considerar, a més de l'oli de gira-sol i l'oli d'oliva, hi ha altres olis rics en greixos insaturats que mereixen atenció.
Entre ells hi ha l'oli de colza, l'oli de cacauet, l'oli de nou, l'oli de sèsam, l'oli d'alvocat i l'oli de soja orgànic. Però és important recordar que no tots els greixos saturats són igual de perjudicials per a la salut, com es creia en el passat.
Per exemple, l'oli de coco, ric en greixos saturats, ha estat objecte de debat en termes del seu impacte a la salut. Alguns estudis suggereixen que el seu impacte pot no ser tan negatiu com es pensava, però es recomana consumir-ho amb moderació.
Més notícies: