L'OCU llança un avís a tots els que compren i consumeixen peix a Espanya
Les últimes notícies de l'OCU ens alerten d'un mite sobre el consum de peix que, pel que sembla, no era mentida
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ens informa que la presència de mercuri al peix no és un mite. Si no un fet real que ja ha estat alertat en diferents ocasions per l'Agència de Seguretat Alimentària (AESAN).
Amb aquesta, i sobretot per a la població més vulnerable, l'AESAN comparteix una sèrie de recomanacions sobre consum. Així, com es detalla a la web de l'OCU, algunes espècies de peix són restrictives, especialment en dones i nens.
Alhora, el Sistema d'Alertes Europees de Seguretat Alimentària ha avisat Espanya. En concret, sobre l'excés al límit legal de mercuri en algunes espècies en venda al nostre país.
L'OCU parla de la realitat sobre el mite del mercuri al peix
Els elements que aporta el peix a la nostra dieta són bàsics pel nostre organisme. No obstant això, el mercuri és un metall pesant que pot ser molt tòxic i és present en moltes de les espècies que consumim.
RASFF, el Sistema d'Alertes Europees de Seguretat Alimentària, ha notificat alerta del peix espasa. Ja que aquesta espècie presenta nivells de mercuri més elevats dels recomanats per llei a Espanya.
La recomanació de l'OCU se centra en la varietat, ja que l'eliminació total seria un error. El peix és indispensable a la nostra dieta perquè és imprescindible per al creixement.
Aporta vitamines d'alt valor biològic, vitamines A, D i B12, iode i seleni. A més, és molt important en una dieta equilibrada, ajudant a mantenir la nostra salut cardiovascular.
Què, com i quant de peix podem consumir a la nostra dieta, segons l'OCU
L'OCU ha realitzat un estudi per concretar la presència de mercuri a les espècies de peix i marisc més consumides. Per això, han analitzat més de 100 productes frescos, congelats i en llauna.
Els resultats són força aclaridors i fiables. Més encara per la seva coincidència amb les anàlisis sobre la presència d'aquest metall tòxic realitzat i comunicat per l'AESAN.
A continuació, es presenten les espècies de peix i marisc que presenten altes i baixes quantitats de mercuri. Les que no apareixen a la taula s'entenen com a portadores d'una quantitat mitjana d'aquest metall.
Quantitat de mercuri present en peix i marisc
BAIXA | ALTA |
Abadejo | Peix espasa/emperador |
Berberecho | Melgues |
Verat | Pinta-roja |
Calamar | Tintorera |
Camarón | Lucio |
Cranc | Tonyina vermella |
Canyadilla | Tauró |
Carboner/fogoner | Caçó |
Carpa | Marrajo |
Xipiró | |
Xirla/cloïssa | |
Xoc/sèpia/híbia | |
Escamarlan | |
Coquina | |
Daurada | |
Espadí | |
Gamba | |
Jurel | |
Llagosta | |
Llagostí | |
Llenguado europeu | |
Llemanda/llenguadina | |
Lubina | |
Musclo | |
Merlan | |
Lluç/malson | |
Navalla | |
Ostió | |
Colometa | |
Platja | |
Pota | |
Pop | |
Quisquilla | |
Salmó | |
Sardina | |
Sardinella | |
Sardinopa | |
Solla | |
Truita | |
Anxova/seitó | |
Arencada | |
Bacallà | |
Bacaladilla |
Pel que fa a les quantitats de peix recomanades, AESAN recomana restriccions, per exemple, en dones embarassades i nens petits.
Aquests grups de població més vulnerables no haurien de menjar peixos grans. Aquestes són la tonyina vermella, el peix espasa o les diferents espècies de tauró, com el cassó.
Els peixos de talla petita són més recomanables que els grans. Aquests són els peixos depredadors que, a més, viuen més anys i acumulen així més quantitats de mercuri.
Les recomanacions que conclou aquest nou missatge de l'OCU no eliminen el peix de la nostra dieta, ni de bon tros. Si no que ens conviden a alternar els tipus de peix que consumim, per no abusar dels més perillosos.
Més notícies: