Dona rossa de pit cap amunt amb camisa verda de volants i gest indignat amb el palmell d'una mà cap amunt, sobre fons de supermercat

SOCIETAT

L'OCU avisa de la mentida que s'ha estès com la pólvora en els últims dies

L'OCU ha hagut de fer-se càrrec de la creença que ha corregut de boca a boca sobre l'etiquetatge dels aliments

Els rumors falsos formen cada cop més part de la nostra realitat informativa. Amb internet, l'encreuament de missatges és constant i infinit, de manera que la majoria dels que ens arriben, poden ser falsos.

Per això, l'única solució és acudir a mitjans i fonts fiables i clau. En aquest sentit i, en temes que hi concerneix, l'OCU s'avança sovint als nostres dubtes.

Així és aquest cas, en què l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha sortit a dir-nos la veritat. I és que li ha arribat la veu sobre un assumpte que confon la gent.

El rumor sobre els codis de barra ha estat desmentit per l'OCU

Es tracta de la informació sobre l'origen dels aliments que apareix a les etiquetes d'aquests. En concret, es refereix a un dels números que componen el codi de barres.

Els consumidors, així com els agricultors i els ramaders, volen conèixer el país d'origen dels aliments. Per tal de prendre decisions a partir d'una base informada.

No obstant això, no sempre és fàcil obtenir aquesta informació. Sovint circulen rumors relacionats amb els codis de barres que afirmen que els dos primers dígits indiquen el país d'origen de l'aliment.

No és així. I així ho ha desmentit l'OCU. Els codis de barres són utilitzats únicament per a la gestió logística i no tenen res a veure amb el contingut del producte.

L'OCU ens explica què diu la llei sobre la indicació de l'origen dels aliments

Legalment, alguns aliments estan obligats a indicar-ne l'origen. Com ara fruites, hortalisses, ous, carn, peix, oli d'oliva, aigua mineral, mel, fruita seca i productes lactis (amb almenys un 50% de llet).

Tot i això, aquesta obligació desapareix quan aquests ingredients es fan servir en l'elaboració d'altres productes. És a dir, els productes no han d'indicar l'origen de tots i cadascun dels ingredients.

El número 84 al codi de barres simplement indica la filial espanyola de l'organització GS1. Aquesta entitat és l'encarregada de proporcionar codis de barres, que no tenen cap relació amb l'origen del producte.

De totes maneres, segons informa la mateixa organització, l'OCU es troba en procés de sol·licitud de més transparència. Vol que s'indiqui millor l'origen per part dels supermercats.

➡️ Supermercats ➡️ Societat

Més notícies: