Les obres que no pots fer a casa sense el permís de la teva comunitat de veïns
En certes reformes que es realitzin als pisos caldrà comptar amb el vistiplau del veïnat, ja que en cas contrari podrien denunciar-nos
Els propietaris d'habitatges que hagin de fer algun tipus d'obra han de posar en coneixement de la comunitat de veïns aquesta reforma. Com és lògic, aquest procediment no s'aplica a totes les situacions, únicament quan es tracti d'una millora de certa rellevància.
És habitual que quan una persona compra una casa procedeixi a renovar-la. Moltes vegades farà un canvi integral per adaptar-la als seus gustos o necessitats.
En aquest sentit, cal tenir molt present el que recull l'article 7 de Llei de Propietat Horitzontal (LPH). Aclareix que el propietari "de cada pis o local podrà modificar els elements arquitectònics, instal·lacions o serveis d'aquell". Això sí, només serà possible "quan no menyscabi o alteri la seguretat de l'edifici, la seva estructura general, la configuració o l'estat d'exteriors".
També s'inclou en aquest apartat que no perjudiqui "els drets d'altres propietaris". A més, haurà de comunicar prèviament a la comunitat els treballs que s'emprendran.
Aquest reglament recull que no serà possible "realitzar cap alteració. I si advertís la necessitat de reparacions urgents, ho haurà de comunicar sense dilació a l'administrador". El que s'intenta amb tot això és confirmar que les reformes que s'efectuïn no impliquin un risc per a la seguretat i l'estructura de l'edifici.
Les exigències de la Llei de Propietat Horitzontal
La Llei de propietat horitzontal obliga l'amo de l'immoble a comunicar al president de la comunitat el tipus de reforma que cal fer. Si es tracta d'obres que afectin la configuració originària dels elements comuns de la finca, haurà de tenir el consentiment de la comunitat.
Per tant, el propietari comptarà amb limitacions quan les modificacions afectin la seguretat del bloc o l'estructura general. També quan se n'alteri la configuració o l'estat exterior (façana) o provoqui un perjudici a un altre veí.
Quan es produeixin alguns d'aquests supòsits, no només ha de notificar la intenció d'emprendre obres al president de la comunitat. També se li exigirà que disposi del vistiplau per a les reformes que impliquin la variació d'elements comuns de l'edifici. Aquesta autorització únicament la pot concedir la junta de propietaris i no el president, recull Idealista.
Per tant, quan algun dels propietaris substitueixin les canonades generals, cal tenir l'autorització prèvia del veïnat. No obstant això, aquesta autorització pot venir incorporada també als Estatuts.
Què passa si es fan obres sense consentiment
Per desconeixement o simplement manca d'interès, és probable que l'amo d'algun pis comenci a fer la reforma sense fer la comunicació exigida. Si això passa, la comunitat té la possibilitat d'iniciar un procediment ordinari contra aquest propietari.
Així s'aconseguiria que decretessin judicialment la demolició de l'obra i es tornés al seu estat original.
Més notícies: