Muntatge d´oli d´oliva amb bitllets d´euro

El nutricionista Pablo Ojeda dóna la clau per estalviar: trucs per gastar menys oli

Estalviaràs oli en els teus propers àpats amb aquests trucs

El nutricionista Pablo Ojeda ha brindat alguns consells i trucs perquè els consumidors puguin estalviar oli. Tot això sense comprometre la qualitat de la seva alimentació. En una entrevista exclusiva per al programa Más vale tarde a laSexta, Ojeda va compartir les seves recomanacions clau per aprofitar cada gota d'oli i mantenir hàbits culinaris saludables.

El secret infal·lible per estalviar oli d'oliva

Una de les propostes més cridaneres que el nutricionista va plantejar és l'adopció de difusors d'oli en esprai. Aquests dispositius, comunament associats amb l'ús de fregidores d'aire, presenten una alternativa innovadora per aplicar oli a la cuina quotidiana. Ojeda va explicar que, en fer servir un difusor d'oli, es requereix considerablement menys quantitat per aconseguir els mateixos resultats en termes de sabor i textura.

Aquest enfocament no contribueix només a l'estalvi econòmic. També alinea els consumidors amb objectius de salut, en reduir la quantitat de greix als platets sense sacrificar el seu atractiu culinari.

Muntatge d´un carret de compra al passadís d´un supermercat i una rodona amb oli d´oliva
Cada cop hi ha més persones que intenten endarrerir la compra de l'oli | Getty Images

L'enfocament d'Ojeda també s'estén a l'acte emblemàtic de fregir patates, un plaer gastronòmic universal que sovint pot portar a un ús excessiu d'oli. El nutricionista aconsella que “no cal que les patates nedin en oli”, sinó que una petita quantitat pot ser suficient.

Amb un toc d'humor, Ojeda suggereix que és possible obtenir resultats saborosos i cruixents utilitzant només un dit d'oli a la paella. Aquest suggeriment no només té beneficis econòmics, sinó que també dóna suport a un enfocament conscient cap a l'alimentació, en promoure porcions més controlades i saludables.

Reutilització de l'oli

Un dels consells crucials que va destacar Ojeda és la limitació de la reutilització de l'oli. Si bé la idea d'aprofitar al màxim un recurs valuós és atractiva, el nutricionista va posar èmfasi que l'oli no s'hauria de reutilitzar més de quatre vegades.

A més, va proporcionar un senyal clar per rebutjar-lo: l'aparició de fum. Quan l'oli comença a fumejar, és un indicador que ha assolit un punt crític en el cicle de vida útil. Per tant, ha de ser rebutjat per evitar la degradació i la formació de compostos perjudicials.

L'aspecte de la conservació també va ocupar un lloc destacat a l'entrevista d'Ojeda. El nutricionista va subratllar la importància d'evitar la contaminació creuada en emmagatzemar l'oli.

Muntatge d'oli a una paella i una noia fent una creu amb les mans
Hi ha molts trucs que poden servir per estalviar oli | Pixelshot, Dean Drobot

Per això, va recomanar utilitzar recipients d'alumini o vidre en lloc de plàstic. Aquests últims poden ser propensos a filtrar químics nocius en l'oli, comprometent-ne la qualitat i la seguretat.

Així has de preparar els aliments abans de fregir

Un altre perspicaç suggeriment d'Ojeda és la preparació adequada dels aliments abans de fregir. Va insistir en la importància d'assecar completament els aliments que es fregiran. La humitat pot afectar negativament la qualitat de l'oli i la capacitat per resistir temperatures altes.

A més, va advertir en contra de l'ús de tapadores durant el fregit, ja que l'aigua present als aliments pot alterar l'estructura molecular de l'oli i reduir-ne la vida útil.

Ojeda va defensar l'oli de gira-sol, un contendent sovint subestimat al món culinari. El nutricionista va elogiar-ne l'alt contingut de vitamina E, destacant-ne la funció antioxidant i antiinflamatòria.

Ojeda també va esmentar l'oli de pinyolada d'oliva com una alternativa viable. Aquest oli, derivat dels residus de producció d'oli d'oliva, ofereix una opció més econòmica. Sobretot sense comprometre completament els beneficis per a la salut.