Una noia subjectant-se el cap amb mal de cap

Si tens menys de 50 anys i sempre et fa mal el cap, compte: alerta d'un neuròleg

Si pateixes de cefalees amb molta freqüència, visita amb urgència un neuròleg

Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) , un 5% de la població espanyola pateix mals de cap de forma crònica. Molts tenen mal de cap durant més de 15 dies al mes.

Les cefalees més freqüents són la cefalea tensional i la migranya , que afecta fins al 12% de la població. En aquests casos, és important consultar un neuròleg expert en aquesta patologia per posar un tractament adequat. A més, és imprescindible que el tractament sigui personalitzat a aquest trastorn neurològic que alleugi els símptomes i disminueixi la freqüència de les crisis.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les totes les novetats, canvis i ofertes de MERCADONA al teu WhatsApp!

Amb tot això, podràs evitar que els símptomes es facin crònics. T'expliquem a continuació quins efectes pot causar la cefalea si tens menys de 50 anys.

Què són les cefalees?

Les cefalees són mals de cap que es caracteritzen per ser sensacions doloroses al cap. Poden variar en intensitat, durada, freqüència i ubicació al cap.

Les cefalees poden tenir diverses causes. Pot ser per l'estrès, la fatiga, la tensió muscular o la manca de son. També pels problemes de la vista, infeccions, trastorns vasculars, malalties cròniques, lesions al cap, entre d'altres.

Una persona amb cara de patiment per mal de cap, amb la mà al front, i a un costat un pot del qual cauen pastilles variades
Les cefalees són mals de cap, que es caracteritzen per ser sensacions doloroses al cap | Pexels, Rattanakun

Depenent de la causa i la intensitat, les cefalees es poden tractar amb analgèsics o relaxants musculars. Els experts també recomanen medicaments per a la migranya, teràpia física, canvis en l'estil de vida, entre d'altres.

Les cefalees poden causar una discapacitat si tens menys de 50 anys

Els mals de cap o cefalees són la primera causa de discapacitat entre els 16 i els 49 anys. És un dels primers motius de consulta als serveis de Neurologia, afirma el Dr. Jaime Samuel Rodríguez Vico.

Aquest doctor és responsable de la Unitat de Cefalees de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz i especialista del servei de Neurologia. Ens argumenta, també, que només el 40% de les persones que pateixen mals de cap el consulten amb el seu neuròleg.

La mitjana de temps per assolir un diagnòstic correcte supera els sis anys. Això dona lloc a un temps llarg durant el qual el pacient no pot seguir un tractament d'acord amb les vostres necessitats.

El doctor avisa que és d'urgència una millora en el maneig i tractament de les cefalees. Assenyala la necessitat que hi hagi centres que garanteixin una assistència i també una activitat investigadora i docent de qualitat en aquesta patologia. El primer pas per obtenir un diagnòstic correcte és identificar les possibles causes o factors desencadenants.

Muntatge d'un home amb la mà al cap i amb cara de patiment amb una imatge en 3D d'una dona amb les mans al cap
Els mals de cap o cefalees són la primera causa de discapacitat entre els 16 i els 49 anys | Getty Images, Science Photo Library

Possibles tractaments

El tractament de la cefalea depèn del tipus i la causa subjacent de la mateixa. Aquí et portem algunes opcions de tractament que poden ajudar a tots aquells que ho patiu.

Analgèsics

Els analgèsics de venda lliure, com ara el paracetamol, l'aspirina o l'ibuprofè, poden ajudar a alleujar el mal de cap lleu a moderat. Tot i això, no han de ser presos en excés, ja que poden causar dany hepàtic o gastrointestinal.

Medicaments per a la migranya

Els medicaments per a la migranya poden ser eficaços per reduir el mal de cap. També poden ajudar a reduir altres símptomes associats a la migranya, com les nàusees, la sensibilitat a la llum i al so.

Muntatge amb persona posant pastilles a la mà i al costat ninot amb mal de cap
Hi ha diferents remeis per calmar el mal de cap | Getty Images, E-Noticies, Towfiqui Ahamed Barbhuiya

Medicaments preventius

Si experimenteu mals de cap crònics o freqüents, el vostre metge us pot receptar medicaments preventius. Per exemple, betabloquejants o antidepressius, que poden reduir la freqüència i la intensitat dels mals de cap.

Teràpies alternatives

L'acupuntura, la teràpia cognitivoconductual i la teràpia de massatge poden ser opcions útils per a algunes persones amb cefalea.

És important parlar amb el teu metge sobre els tractaments que poden ser més adequats per al teu tipus específic de mal de cap. T'has d'assegurar de seguir les instruccions del teu metge. A més, evita els desencadenants dels seus mals de cap, com ara la falta de son, la cafeïna o certs aliments, segons correspongui.