Muntatge d´un cotxe a punt d´entrar a la carretera i una rodona amb una multa

La multa de la DGT que et pot arribar encara que tinguis el cotxe aparcat: 1000 €

Si fas alguna d'aquestes infraccions, et tocarà gratar-te la butxaca

La rutina diària ens porta d'un lloc a l'altre. Per això, la seguretat viària es converteix en una preocupació constant. Les carreteres espanyoles són l'escenari d'un ballet caòtic de vehicles de tota mena

En aquest escenari, la Direcció General de Trànsit (DGT) té l'àrdua tasca de mantenir l'ordre i la seguretat a les vies. pocs conductors són conscients que fins i tot quan el cotxe està aparcat, podrien enfrontar-se a una multa que podria arribar als 1000 euros. Un fet desconegut per a molts, però que podria canviar la manera com veiem el compliment de les normes vials.

És igual que tinguis el cotxe aparcat: multes de fins a 1000 euros

La Direcció General de Trànsit (DGT) no només s'encarrega de gestionar el flux de vehicles. També vetlla per la seguretat i el compliment de les regles a les carreteres espanyoles. Entre les normes menys conegudes i més insòlites, algunes podrien costar als conductors fins a 1000 euros.

Muntatge d'un guàrdia civil de trànsit a la carretera parant gent i una imatge d'una multa
La DGT té el propòsit de millorar la seguretat dels conductors a través d'aquestes multes | Europa Press

Cal tenir en compte que no totes les sancions cauen sota la jurisdicció directa de la DGT. Algunes normatives recauen en mans d'administracions locals, com ara els ajuntaments i les comunitats autònomes. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat sobre les multes que podrien impactar seriosament a les butxaques dels conductors més despistats:

Multa per rentar el cotxe o canviar l'oli al carrer

Una de les infraccions que podria portar a una multa de fins a 1000 euros, segons l'Ajuntament, és rentar el cotxe o canviar l'oli al carrer. Tot i que aquesta activitat pot semblar innocent, en alguns llocs està sancionada. Si no es prenen les precaucions necessàries per evitar deixar residus tòxics a la via pública, la sanció pot assolir xifres sorprenents.

Compte si aparques el cotxe diversos dies al mateix lloc

Aparcar el cotxe al mateix lloc durant diversos dies és una altra regla que podria agafar els conductors per sorpresa. Si bé aquesta infracció no sol portar aparellada una multa econòmica directa, podria resultar en la desagradable experiència de trobar el vehicle remolcat per la grua municipal i portat al dipòsit. El límit de dies permesos per aparcar al mateix lloc varia segons les polítiques de cada ajuntament.

Altres multes desconegudes que et poden posar

No pots vestir així per conduir

El codi de vestimenta per a conductors també és una qüestió que pocs consideren, però que podria resultar en multes. Portar una indumentària que no permeti maniobrar i conduir amb comoditat pot comportar sancions d'entre 80 i 200 euros. Aquesta normativa, tot i que és peculiar, té com a objectiu garantir l'atenció plena del conductor en el maneig del vehicle.

Multes per menjar mentre condueixes

Una altra regla que reflecteix la importància de mantenir la concentració al volant és la prohibició de menjar o conduir amb una sola mà. En cas que els agents considerin que el conductor s'està distraient de la carretera, podrien imposar una multa de 80 euros.

Un Guàrdia Civil de Trànsit demanant la documentació a un conductor
La multa per menjar mentre condueixes pot pujar a més de 80 euros | Europa Press

Un mal ús del clàxon també pot ser objecte de sancions, ja que el seu ús és limitat a situacions de risc. Un toc innecessari podria costar a l'infractor fins a 80 euros.

Llençar objectes a la carretera

A més de les multes econòmiques, algunes infraccions també comporten la pèrdua de punts del carnet de conduir. Llançar objectes per la finestreta, un acte imprudent i perillós, pot resultar en la retirada de 6 punts i multes de fins a 500 euros.

Un altre comportament inadequat és conduir amb el mòbil a la mà. També comporta la pèrdua de punts i multes de fins a 200 euros.