Una persona conduint amb les mans al volant i una imatge de les mans duna altra persona traient bitllets duna cartera

Si portes algú de copilot, compte: et poden multar amb 500 € si et distreu

Molt de compte amb fer aquest gest tan comú

La DGT no treu ull a qualsevol gest o acció que executem dins del cotxe quan estem conduint. I és que alguns poden suposar trencar la seguretat viària i posar en risc molts conductors de la via.

La veritat és que la DGT sempre vetlla per la nostra seguretat i va actualitzant any rere any algunes de les normes de trànsit. Moltes van ser revisades i actualitzades en la passada Llei de Trànsit que es va implantar fa tot just un any.

En aquest cas, ens referim a diversos gestos que solem fer en els viatges quan anem acompanyats i que té a veure amb el nostre copilot.

La multa que et poden posar si fas aquestes accions amb el copilot

La veritat és que quan portem un copilot les distraccions estan a l'ordre del dia i encara que el viatge se'ns fa més amè, en algun moment ens pot distreure.

Muntatge amb una carretera de diversos carrils amb cotxes circulant i una imatge d'algú conduint on es veu el velocímetre
Excedir la velocitat de la via no és l'únic motiu de sanció, n'hi ha molts més | Getty Images, Hemera Technologies

I aquest fet pot acabar sent motiu de sanció per part de la DGT. La infracció on més té posat el focus la DGT són les distraccions al volant.

El motiu és que un gran nombre són la causa principal dels accidents de trànsit que es produeixen a les carreteres espanyoles. Estan tan obsessionats amb la seguretat que saben que els copilots no poden oblidar que qui els acompanya està conduint per una via pública.

La sanció de la DGT podria arribar als 500 euros

Per això, l'actitud que cal tenir si viatgem com a copilot ha de ser responsable i no pot ser absorbent. Un exemple seria començar a xerrar o discutir acaloradament, intentar ensenyar coses al mòbil o altres gestos similars.

Un altre cas habitual és mantenir una conversa intensa amb el copilot. Doncs això pot comportar una multa de fins a 100 euros.

Muntatge amb una persona conduint un cotxe i un cercle amb diversos bitllets d'euro
Et pot caure una multa força alta per certes distraccions al cotxe | Getty Images, Pexels

Un exemple que segur que has fet mai és donar un petó al conductor o el copilot del vehicle (depenent del lloc on estiguis). En aquest cas, la sanció podria arribar a 500 euros, si suposa una distracció important per a ell o ella, i el carnet de conduir es veuria afectat. Per aquest motiu en treuen sis punts.

Parlaríem d'una sanció de conducció temerària, un fet que la DGT sanciona de forma contundent.

El motiu pel qual ens poden multar per culpa del copilot

Cal tenir en compte que són els mateixos agents de trànsit els que han d'interpretar quina ha estat aquesta distracció. I en quin nivell el copilot distreu el conductor.

Algun tipus de multa es regeix per article 18 del Reglament de la Llei de Trànsit. Aquesta marca que el conductor ha d'estar sempre en condicions de controlar el vehicle amb les dues mans.

Quines serien les accions que van contra aquest article? Discutir, mantenir contacte físic o parlar-ne en serien algunes.

El següent estadi versaria sobre la conducció temerària. Si alguna d'aquestes accions fa que no puguem conduir el vehicle de manera segura, posant en risc la resta dels conductors, els agents de trànsit poden anar més enllà.

La seva obligació és sancionar-nos per conducció temerària i segur que a ningú no li fa gràcia que li caigui una multa com aquesta.

Per exemple, i encara que sembli surrealista, tornem al cas d'abans. El fet de besar el conductor pot comportar que aquest s'emporta una bona multa. I és que estaria distraient-se durant uns segons del que té al davant, posant en perill els altres.