Diversos Guàrdia Civils de trànsit parant cotxes en un control

Ni tan sols aigua: la multa que et poden posar per beure mentre condueixes

La DGT adverteix que està prohibit beure aigua al volant

Molt de compte perquè has de prestar atenció a una infracció que potser no sabies que comporta multa per part de la DGT. Una que potser ha passat desapercebuda, però és més important del que realment sembla.

La DGT sempre té l'objectiu que prenguem consciència de com és d'important vetllar per la seguretat dels nostres. Així com per la resta de conductors quan ens posem a circular.

Som a l'estiu i, especialment al sud, les temperatures arriben a graus molt alts. Per això, cal intentar hidratar-se bé per conduir en les millors condicions possibles.

És vital que ens mantinguem hidratats mentre estem conduint. Però el dubte sorgeix quan ens preguntem si ens poden multar per beure aigua mentre conduïm per la carretera. Tot i que pensem que no comporta sanció, res més lluny de la realitat.

Una persona conduint amb les mans al volant i una imatge de les mans duna altra persona traient bitllets duna cartera
És una multa que et podrien posar, encara que no sigui de les més comunes | Pexels, Getty Images Signature

Atent a les conseqüències si la DGT t'agafa bevent aigua mentre condueixes

La DGT és la primera que recomana que, quan fa aquests dies de calor, cal hidratar-se cada cert temps. I especialment ho hem de fer en petites dosis tot i que no tinguem set.

El motiu més important és que no caiguem en la deshidratació que pot derivar en fatiga muscular, cansament, mal de cap o malestar general.

Si ens atenim a les estadístiques de l'organisme dirigit per Pere Navarro, 6 de cada 10 conductors no han considerat aquest risc, per això sempre és important tenir-lo en ment.

Però has de tenir molt de compte si vols posar-te a beure aigua quan estàs en plena conducció. No és un gest que estigui permès i, si ho portes a terme, t'arriscaràs que la DGT et sancioni amb uns quants euros.

La multa que et pot caure si beus aigua en plena conducció

El Reial Automòbil Club d'Espanya (RACE) ha posat de manifest que quan estem deshidratats al volant cometem les mateixes errades que quan hem ingerit begudes amb alcohol.

Per això, la hidratació és vital, i això és el que diu la Llei de Trànsit sobre això. I, especialment, pel que fa a beure aigua quan estem conduint.

Aquest gest pot comportar una multa. Així ho fa saber la DGT en una de les lleis de trànsit que molts no havien reparat que existia. Encara que no n'hi ha una d'específica, sí que n'hi ha una en què es podria englobar.

Muntatge de persona refrescant-se i rodona amb algú conduint
Tot i que és important mantenir-se hidratat, és millor no fer-ho al volant | Pexels, Getty Images Signature

Per a aquest tipus de dubtes, la Direcció General de Trànsit ens vol ajudar i avisa aquells conductors que consideren que està permès beure aigua mentre es posen al volant.

Molta atenció al que diu la llei perquè et pots portar una bona garrotada en forma de sanció de la DGT. Segons la Llei de Trànsit, “un conductor haurà d'estar en tot moment en condicions de controlar els seus vehicles”, diu el text legal.

Alhora, també podem llegir el següent pel que fa a aquesta llei. "No portar les mans al volant pot ser motiu dʻinfracció lleu".

Així doncs, sabent que per beure necessitem treure una de les mans del volant, això podria constituir una infracció lleu. Cal recordar que aquesta mena d'infracció està sancionada amb una multa de 100 euros. Per això si et vols estalviar uns quants euros, el millor és que si t'entra set i portes aigua al cotxe, paris un moment quan et sigui possible i beguis amb seguretat.