Muntatge amb una cullera plena d´oli d´oliva de fons i una dona amb cara de sorpresa

La mateixa marca d'oli, 4 € més cara: treuen les vergonyes a un supermercat conegut

FACUA demana una investigació al Govern

L'oli d'oliva és un component essencial de la dieta mediterrània i un pilar fonamental de la gastronomia espanyola. Aquest, però, està sent objecte d'una preocupació creixent a causa del seu notable augment de preu.

Els consumidors s'han vist sorpresos per l'escalada de costos que ha portat a una ampolla d'oli d'oliva verge extra a costar fins a un 45 % més. Això sí, depenent del supermercat on es compri.

Aquesta disparitat de preus no només afecta les butxaques dels compradors, sinó que també planteja qüestions importants sobre la transparència i la competència al mercat.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

50 marques d'olis d'oliva al punt de mira

Segons un estudi acabat de realitzat per FACUA-Consumidors en Acció, s'han avaluat 50 marques d'olis d'oliva verge i verge extra a vuit de les principals cadenes de supermercats a Espanya.

Els resultats són sorprenents i preocupants. La mateixa marca d'oli d'oliva verge extra pot variar fins a un 45 % en funció de la cadena de supermercats on s'adquireixi.

Aquesta diferència, en termes monetaris, es tradueix en un augment sorprenent de 4 euros per litre. Aquesta disparitat de preus posa de manifest la manca de regulació i control a la cadena de producció i distribució d'aquest producte essencial.

Carbonell presenta la diferència més gran de preu entre supermercats

La diferència més gran es troba a l'ampolla d'un litre d'oli d'oliva verge extra Carbonell, on el preu oscil·la des dels 8,86 euros a Alcampo. Mentre que a Carrefour fins als 12,85 euros, representant una diferència significativa del 45 % (3,99 euros per litre).

Ampolla d´oli d´oliva verge extra picual de la marca Carbonell amb un fons difuminat d´un supermercat
Carbonell, la marca que té més diferència de preu entre supermercats | Khunkorn, Deoleo

Això vol dir que els consumidors poden estar pagant una prima significativa pel mateix producte segons el lloc on l'adquireixin.

FACUA demana al Govern que l'investiguin

FACUA no només ha destacat aquestes diferències de preus, sinó que també ha expressat la seva preocupació per les raons darrere aquesta escalada de costos.

Tot i que les condicions climàtiques, com la sequera i la manca de precipitacions, se citen com la causa principal d'aquest augment de preus en l'oli d'oliva verge i verge extra, l'associació demana al Govern que faci una investigació més profunda.

Tot per determinar si hi ha especulació per part de les grans cadenes de distribució i altres intermediaris que apliquen marges de benefici excessius a aquests productes.

L'associació assenyala que el Govern té la capacitat de fixar preus màxims o limitar els marges de comercialització segons el que permet la llei del comerç.

La Llei 7/1996, de 15 de gener, d'ordenació del comerç detallista, estableix que el Govern pot intervenir en la fixació de preus o marges de comercialització en certes circumstàncies.

Especialment, quan es tracta de productes de primera necessitat o matèries primeres estratègiques. Alhora, també pot intervenir en sectors on no hi ha competència efectiva.

On és l'ètica a la cadena de subministraments d'aliments?

En última instància, l'augment de preus de l'oli d'oliva verge i verge extra no és només una preocupació econòmica per als consumidors, sinó també planteja interrogants sobre la regulació i l'ètica a la cadena de subministrament d'aliments.

FACUA insta el Govern a prendre mesures per garantir que els preus siguin justos i reflecteixin els costos reals de producció. Tot per evitar pràctiques especulatives que puguin perjudicar els consumidors i la indústria de l'oli d'oliva en conjunt.

La transparència i la competència al mercat són essencials per mantenir accessible aquest producte bàsic en la dieta espanyola i mediterrània.