Muntatge d'un paisatge plovent i la imatge de Mario Picazo a l'esquerra

'Especial atenció': Mario Picazo avisa de les zones on la pluja serà més intensa

En aquestes zones del país estaran amenaçades per pluges intenses

Mario Picazo adverteix sobre un cap de setmana de precipitacions intenses que afectaran una gran part del país. Amb la combinació d'una borrasca freda i aigües càlides a la Mediterrània, s'esperen condicions climàtiques excepcionals que requeriran una atenció especial. Des d'Andalusia fins a Catalunya, passant per les Illes Balears, les zones del litoral mediterrani es troben en alerta per les pluges previstes.

Aquest fenomen meteorològic és seguit de prop pels experts en meteorologia. Sobretot, pel seu potencial per causar inundacions i altres problemes relacionats amb el clima.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Mario Picazo ho té clar: un cap de setmana de precipitacions

La combinació d'una borrasca freda i aigües càlides a la Mediterrània és la clau darrere aquest esdeveniment climàtic. Les baixes temperatures a l'atmosfera, associades a la borrasca, provocaran la condensació de l'aire calent sobre el mar. Això donarà lloc a un augment significatiu en la quantitat de pluja que caurà a les àrees afectades.

Mario Picazo ha assenyalat que la interacció entre la borrasca i l'aigua càlida és semblant a una recepta climàtica explosiva. La diferència de temperatura entre aquestes dues masses d'aire crea un gradient de pressió que condueix a una major formació de núvols i, per tant, a pluges més intenses.

Les zones més afectades

Les àrees que s'espera que experimentin les precipitacions més intenses s'estenen des d'Andalusia fins a Catalunya, incloent-hi les Illes Balears. Aquestes regions costaneres del litoral mediterrani són les que estaran sota especial atenció durant aquest cap de setmana.

Mario Picazo avisa d'un huracà

Un gegant s'ha desfermat a l'Atlàntic, i el seu nom és Huracà Lee. Aquest monstruós fenomen meteorològic està causant sorpresa i preocupació a mesura que avança amb una dimensió inusual: mesura 1000 quilòmetres de cap a cap.

Aquesta magnitud excepcional vol dir que no cal que l'ull de l'huracà passi directament sobre una zona per sentir-ne l'impacte devastador. A mesura que es dirigeix cap al sud-est del Canadà, l'Huracà Lee continuarà sent una força a tenir en compte, malgrat que la seva intensitat s'afeblirà gradualment.

L'Huracà Lee s'ha convertit en el centre d'atenció els últims dies a causa de la seva mida inusual. Amb 1000 quilòmetres de diàmetre, aquest cicló tropical és molt més gran del que sol ser un huracà típic.

En comparació, la majoria dels huracans tenen un diàmetre de prop de 200 a 300 quilòmetres. La magnitud de Lee vol dir que la seva influència se sentirà en una àrea molt més àmplia al llarg de la seva ruta.

Dona subjectant un paraigua enmig d'un temporal de pluja i vent
Les baixes temperateres són el motiu que provocaran un augment de les pluges | EFE

Precaucions i consells de seguretat

Les autoritats i els experts en meteorologia fan una crida a la població perquè prengui mesures de precaució. Alguns consells importants inclouen:

Informa't

Has d'estar al corrent de les actualitzacions meteorològiques a través de fonts fiables com l'AEMET i els mitjans de comunicació.

No surtis de casa si no cal

Si és possible, evita viatjar durant les condicions climàtiques adverses, ja que les carreteres poden estar inundades o en mal estat.

Protegeix les teves pertinences

Assegura la teva llar i les propietats per reduir el risc de danys causats per inundacions. Això pot incloure l'ús de sacs de sorra i la neteja de desguassos.

Caixa d'emergència

Prepara una caixa d'emergència que inclogui aliments no peribles, aigua, llanternes i subministraments mèdics bàsics.