Muntatge amb una parella de jubilats i una guardiola amb monedes amuntegades al costat

Ho diu l'OCU: com invertir els diners si ja t'has jubilat i tens estalvis

Estalvia i diversifica les inversions si ja t'has jubilat

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha emès un avís important als jubilats respecte als seus estalvis i la necessitat de prendre mesures per assegurar una jubilació econòmica estable.

Amb l'augment de l'esperança de vida i la incertesa als sistemes de pensions, és crucial que prenguin decisions financeres.

L'avís de l'OCU

L'OCU ha destacat la importància d'estalviar de manera responsable i planificada des d'una edat primerenca. És fonamental destinar una part dels ingressos mensuals a l'estalvi i evitar la despesa innecessària.

Com més aviat es comenci a estalviar, més temps hi haurà per acumular un fons sòlid que garanteixi una jubilació tranquil·la i sense ensurts. Tot i això, l'organització també ha subratllat que el simple fet d'estalviar no és suficient. És igualment essencial diversificar les inversions.

Posar tots els ous en una sola cistella pot ser arriscat i deixar els jubilats exposats a possibles fluctuacions del mercat. L'OCU aconsella diversificar les inversions en diferents actius.

Com per exemple, en accions, bons, fons d'inversió o béns arrels per minimitzar els riscos i maximitzar els rendiments a llarg termini.

Muntatge de monedes d'euro i bitllets variats d'euro
L'OCU expressa que és molt important estalviar i gestionar correctament les inversions | Pexels, DAPA Images

A més, l'OCU ha posat èmfasi en la importància de l'educació financera. Molts jubilats no tenen els coneixements necessaris per prendre decisions informades sobre els seus estalvis i inversions.

Per això, l'organització insta les autoritats a promoure programes educatius adreçats a aquest grup de la població. Per tal de dotar-los de les eines necessàries per administrar el seu patrimoni de manera eficient.

També han assenyalat la necessitat d'estar atents als productes financers oferts al mercat. És important llegir les condicions detingudament i entendre els riscos associats abans de comprometre els estalvis en qualsevol mena d'inversió.

En aquest sentit, l'organització recomana cercar assessorament professional i comparar diferents opcions abans de prendre una decisió.

Possibles fraus i estafes que poden afectar els jubilats

A l'era digital, els avenços tecnològics han obert una infinitat de possibilitats per facilitar la vida quotidiana de les persones. Tot i això, també han sorgit noves formes de frau i estafa que poden afectar particularment els jubilats.

Són considerats un grup vulnerable a causa de la seva edat i, en molts casos, la manca de coneixements en tecnologia. És crucial que els jubilats estiguin informats sobre els possibles fraus i estafes a què poden estar exposats. Tot això per tal de protegir-se i evitar caure en mans de delinqüents sense escrúpols.

Muntatge d´una dona en trucada i un lladre amb un ordinador
El frau telefònic, d'inversió i el phishing són els fraus que poden afectar els jubilats | Getty Images Signature, Billion Photos

Frau telefònic

Una de les estafes més comunes que afecta els jubilats és el frau telefònic. Els estafadors es fan passar per representants d'entitats financeres, companyies d'assegurances o fins i tot del govern.

Sol·liciten informació personal o bancària amb pretextos falsos. És fonamental recordar que cap entitat legítima sol·licitarà dades personals o bancàries per telèfon, per la qual cosa es recomana no proporcionar informació confidencial a desconeguts.

Frau d'inversió

Una altra modalitat de frau que afecta els jubilats és l'anomenat "frau d'inversió". Els estafadors prometen inversions amb alts rendiments i riscos mínims, aprofitant la manca de coneixement financer de moltes persones grans.

És important recordar que qualsevol inversió comporta riscos i que sempre cal investigar a fons abans de comprometre els estalvis en algun producte financer. Consultar amb assessors financers de confiança és una bona pràctica per evitar caure en aquest tipus de fraus.

Phishing

El món digital també ha donat lloc a estafes per correu electrònic, conegudes com a"phishing". Els estafadors envien correus electrònics falsificats que imiten entitats legítimes, com ara bancs o serveis governamentals, sol·licitant informació personal o contrasenyes.

És important estar alerta i verificar sempre l'autenticitat dels correus electrònics. Sobretot, parant atenció als detalls com ara la direcció del remitent o errors gramaticals.