Jordi Cruz amb un plat de pollastre rostit amb verdures i rodanxes de llimona.
SOCIETAT

Jordi Cruz endevina la tecla: la recepta perquè el pollastre a l'ast quedi bo i sucós

El famós jurat de ‘MasterChef’ ha compartit al seu Instagram una recepta per cuinar un bon pollastre a l'ast

Conegut per la seva exigència i la seva passió per la cuina, Jordi Cruz ha delectat el paladar de molts. Arran del seu paper com a jurat als fogons de MasterChef, la seva popularitat ha crescut exponencialment. I ja és tot un referent de la gastronomia espanyola.

Jordi Cruz té un talent innat per transformar ingredients més senzills en autèntiques obres d'art culinàries. A més, demostra que la cuina és molt més que un simple ofici: és una manera d'expressar emocions, d'explicar històries i, per descomptat, també de delectar el paladar. I ho fa amb receptes com, per exemple, el pollastre a l'ast.

Jordi Cruz amb cabell fosc al costat d'un plat de pollastre rostit amb patates.

Ingredients i preparació per a la recepta de pollastre a l'ast de Jordi Cruz

Les xarxes socials han permès apropar l'alta cuina a totes les llars. Jordi Cruz, a través del seu compte d'Instagram, ha compartit la seva recepta infal·lible per preparar un pollastre a l'ast sucós, cruixent i ple de sabor. El millor de tot és que no cal ser un gran xef expert per aconseguir un resultat perfecte.

Per poder elaborar la recepta de Jordi Cruz, cal comptar amb els següents ingredients:

  • Pollastre sencer (d'entre 1,2 i 1,4 kg).
  • Pebre negre molt: 1 cullerada.
  • Farigola seca: 1 cullerada (més unes branques de farigola fresca).
  • Alfàbrega: 1 cullerada.
  • Romaní: 1 cullerada (més unes branques de romaní fresc).
  • Herbes provençals: 1 cullerada.
  • Oli d'oliva verge extra.
  • Llimona.
  • Sal.
Jordi Cruz amb cabell castany i jaqueta fosca apareix davant d'un plat de pollastre rostit amb llimona i herbes.

Per començar, és fonamental triar un bon pollastre. Jordi Cruz recomana un pollastre de corral d'entre 1,2 i 1,4 kg, ja que “així evitarem que quedi massa sec”. A més, un pollastre d'aquesta qualitat garanteix millor sabor i textura al resultat final.

El següent pas és molt senzill, però crucial: cal treure'l de la nevera 3-4 hores abans de ficar-lo al forn per temperar-lo. És un temps ideal per adobar-lo o macerar-lo, segons explica el xef. Temperar la carn permet que el pollastre perdi el fred de la nevera i adquireixi els sabors del macerat de manera uniforme. Un cop a temperatura ambient, netegem bé el pollastre, assegurant-nos de retirar totes les plomes.

Un cop estigui net, col·loquem el pollastre a la safata de rostit i el salpebrem generosament, tant per fora com per dins. Cal fer un massatge bé perquè la sal es reparteixi de manera uniforme. I aquest pas és important perquè, com assenyala Cruz, durant el fornejat “el pollastre va perdent sal”.

Per donar-li el toc especial, Jordi Cruz utilitza una barreja d'herbes aromàtiques que li aporta tot el gust. Necessitaràs pebre negre molt, farigola seca, alfàbrega, romaní i herbes provençals.

Un pollastre cru assaonat amb herbes en una olla de color taronja sobre una taula de fusta amb un cercle que mostra un flascó d'herbes seques.

Si tens un molinet d'espècies (o un de cafè ben net), es poden triturar aquestes herbes per intensificar els sabors. A més, el xef també recomana ruixar un bon raig d'oli d'oliva verge extra per fer massatges al pollastre una vegada que estigui cobert amb les herbes.

Finalment, també és recomanable afegir el toc cítric de mitja llimona espremuda sobre el pollastre. Col·loca l'altra meitat de la llimona a l'interior, al costat d'algunes fulles de llorer i branques de farigola i romaní fresques. El xef també suggereix afegir un kumquat i una branca de citronel·la dins del pollastre, encara que aquests són ingredients opcionals.

En el fornejat està la clau

Amb tots els ingredients llestos, lliguem el pollastre amb un fil, el cobrim amb paper film i el deixem macerar unes 3 o 4 hores. Aquest pas és fonamental perquè el pollastre absorbeixi tots els sabors abans de coure'l.

Un pollastre rostit al forn amb papes i un cercle vermell amb la imatge de Jordi Cruz.

Preescalfem el forn a 180 graus, i col·loquem el pollastre amb el pit cap avall. Això és clau per evitar que el pit quedi sec. Després de 60 minuts, reguem el pollastre amb els sucs que ha deixat anar i, després d'una hora de cocció, li donem la volta. Deixem que es cuini entre 15 i 30 minuts més, fins que la pell estigui daurada i cruixent.

Jordi Cruz també ofereix un truc curiós: inclinar lleugerament la safata de forn perquè els sucs s'acumulin a un costat. Això ajuda a fer que la pell quedi encara més cruixent. I seguint aquests senzills trucs del xef, et quedarà un pollastre saborós, cruixent i deliciós.

➡️ Societat

Més notícies: