Muntatge d'un metge apuntant i un polze cap amunt

Els homes van menys al metge: desvelen el motiu i com els afecta

Descobreix el motiu pel qual els homes van menys al metge

Un nou estudi ha revelat que els homes van menys al metge que les dones i s'ha identificat la principal causa d'aquest problema. Segons els experts, els homes són menys propensos a cercar atenció mèdica a causa d'una combinació de factors. Aquests inclouen l'estigma social, la manca d'accés i la por dels procediments mèdics.

T'expliquem a continuació tots els detalls.

Per aquest motiu els homes no van al metge

L'Enquesta Europea de Salut a Espanya va posar xifres a aquesta tendència. Un 21 % d'homes i un 29,2 % de dones van assegurar haver assistit a la consulta del metge durant les últimes quatre setmanes. Per tant, va revelar que els homes són menys propensos a cercar atenció mèdica en comparació amb les dones.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

En particular, els homes tenen menys probabilitats de visitar el metge de capçalera. No solen fer-se exàmens de detecció de càncer i rebre tractament per a problemes de salut mental.

L'estudi també va trobar que la manca d'accés a l'atenció mèdica era un factor clau per explicar la diferència entre homes i dones. Els homes són més propensos que les dones a excusar-se per accedir a l'atenció mèdica. A més, els homes estan menys predisposats a tenir un metge de capçalera assignat i més partidaris de dependre de serveis d'atenció mèdica urgents.

Un altre factor important és l'estigma social. Els homes sovint se senten pressionats per mantenir una imatge de fortalesa i resistència. Buscar atenció mèdica es pot veure com un signe de debilitat.

Una persona amb les mans al?esquena baixa i una altra imatge en un cercle d?un doctor en una consulta
Alerta si no vas al metge: les conseqüències poden ser perilloses | Getty Images, Studioroman

Els experts suggereixen que cal treballar a desmuntar aquesta idea i promoure la idea que tenir cura de la salut és un acte de responsabilitat i de cura personal.

Les conseqüències de no anar al metge: és perillós

Molts homes experimenten por o ansietat al voltant dels procediments mèdics. La idea de sotmetre's a proves mèdiques invasives, com els exàmens de pròstata, pot ser aclaparadora i descoratjadora per a molts homes.

La manca d'atenció sanitària pot tenir greus conseqüències per a la salut dels homes. Els homes tenen una taxa de mortalitat més alta que les dones per malalties del cor, càncer, diabetis i altres trastorns crònics.

A més, els homes són menys propensos que les dones a rebre atenció mèdica preventiva i exàmens de detecció primerenca, cosa que augmenta el risc de diagnòstics tardans i malalties avançades.

No anar al metge regularment pot tenir conseqüències greus per a la salut dels homes. Algunes de les conseqüències més comunes inclouen:

Malalties cròniques no detectades

Les malalties cròniques com la diabetis, la hipertensió i el colesterol alt poden no presentar símptomes inicials. Això vol dir que poden passar desapercebudes sense una revisió mèdica regular. Això pot portar a complicacions greus i potencialment mortals a llarg termini si no es detecten i es tracten a temps.

Càncer no detectat

El càncer és una de les principals causes de mort als homes. Sense revisions mèdiques regulars, els tumors poden no ser detectats fins que estiguin en una etapa avançada. Això fa que el tractament sigui menys efectiu i augmenti la probabilitat de complicacions.

Muntatge amb tres lliteres buides a un hospital i un cercle amb el cos d'un metge amb bata
Hem d'anar regularment al metge per detectar i tractar malalties | Pexels, Kanchanachitkhamma

Problemes de salut mental no tractats

Els homes sovint no busquen ajuda per a problemes de salut mental com ara la depressió i l'ansietat. No rebre tractament per a aquests problemes pot tenir conseqüències greus per a la salut mental i física a llarg termini.

Lesions i accidents

Les lesions i els accidents poden ocórrer en qualsevol moment i sense avís previ. Anar al metge regularment pot ajudar a prevenir lesions i tractar abans que es converteixin en problemes greus.

Problemes de salut sexual

Els homes poden sentir-se incòmodes parlant amb el seu metge sobre problemes de salut sexual. Això pot portar a problemes greus com la disfunció erèctil i la infertilitat.