Muntatge amb dues persones grans parlant i un cercle amb bitllets d'euro

Hisenda reconeix un error i ara torna fins a 4000 € a milers de pensionistes

Molts jubilats han pagat més impostos dels que devien

El Ministeri d'Hisenda ha reconegut un error en la tributació de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Aquest error ha afectat diversos sectors laborals, com la construcció i la metal·lúrgia.

Com a resultat, Hisenda es veurà obligada a tornar una suma considerable de diners, que oscil·la entre els 3000 i els 4000 euros. Aquesta devolució és el resultat d'una sentència del Tribunal Suprem que ha tret a la llum una injustícia que s'ha prolongat durant dècades.

Hisenda remunta el problema al segle XX

El problema es remunta als anys compresos entre el 1967 i el 1978. Va ser un període en què els treballadors dels sectors esmentats haurien d'haver gaudit d'una deducció a l'IRPF.

A causa d'un error per part de l'Agència Tributària, aquests treballadors van tributar al 100 % de les pensions en lloc de beneficiar-se de la deducció. Aquesta situació ha afectat profundament milers de jubilats que han estat pagant més impostos dels que devien durant anys.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

La sentència del Tribunal Suprem ha establert clarament que durant el període esmentat, Hisenda va cometre greus errors. Sobretot, en la cotització de les aportacions fetes a la Mutualitat Laboral de Banca. Això va resultar en un perjudici financer significatiu per als jubilats afectats.

Segons aquesta sentència, aquests treballadors haurien d'haver estat beneficiaris d'una deducció a la base imposable de l'IRPF, però a causa de l'error, això no va passar.

Muntatge amb diversos treballadors reunits en una taula amb un ordinador i el mall d'un jutge
La sentència del Tribunal Suprem és clara: els pensionistes han sortit molt perjudicats | Pexels, Nejron

Hisenda avisa: es reduiran les cotitzacions un 25 %

La bona notícia és que ara aquests jubilats tindran l'oportunitat de recuperar els diners que van pagar indegudament durant tots aquests anys. Hisenda ha anunciat que permetrà reduir en un 25 % les cotitzacions que van realitzar a les mutualitats laborals a la seva Declaració de la Renda. A més, tindran la possibilitat de sol·licitar la devolució dels diners pagats en excés en anys anteriors.

Aquest inesperat gir a la política fiscal ha estat rebut amb alegria i alleujament per part dels afectats i les seves famílies. Per a molts, aquesta devolució suposarà un respir financer significatiu en una etapa de la vida en què cada euro compta.

A més, la notícia ha obert la porta que els hereus dels beneficiaris morts puguin reclamar la devolució. Tot això, sempre que no hagi transcorregut més de quatre anys des de la mort.

Aquesta decisió del Tribunal Suprem ha ressaltat la importància d'una administració precisa i justa. Els jubilats afectats han lluitat durant anys perquè es reconegués aquest error i se'ls restituís el que legítimament els correspon. El Ministeri d'Hisenda ha respost de manera positiva i responsable a la sentència i ha demostrat el seu compromís amb l'equitat fiscal i la rectificació d'errors del passat.

Persona consultant una cita a l'Agència Tributària
Hisenda reduirà les cotitzacions un 25% en aquest cas | Europa Press

Aquesta devolució d'impostos no només beneficiarà els jubilats afectats, sinó que també tindrà un impacte positiu a l'economia en general. Els diners que es tornaran a aquests pensionistes s'injectaran de nou a l'economia, estimulant el consum i ajudant a dinamitzar sectors clau.

La pujada de les pensions per al 2024

El pròxim any, comportarà una bona notícia per als jubilats i pensionistes a Espanya. La Llei General de la Seguretat Social i un decret aprovat recentment han establert que les pensions experimentaran un augment significatiu. No afecta si són contributives o no contributives.

Tot això a partir de l'1 de gener del 2024, marcant així el començament d'una sèrie d'increments que es repetiran els anys següents: 2025, 2026 i 2027.