La Guàrdia Civil alerta de l'estafa 'BEC' amb què ja han enganyat a Espanya
Aquesta estafa, adreçada principalment a negocis i empreses, utilitza la informació de la víctima per suplantar la identitat del seu proveïdor de confiança i així estafar grans sumes de diners
La Guàrdia Civil ha emès una advertència a través dels seus canals oficials sobre una nova ciberestafa. L'anomenen l'estafa BEC i és una de les estratègies més recents dels estafadors. Aquests usen les noves tecnologies amb l'objectiu de sostreure sumes considerables de diners a les víctimes.
Segons l'Institut Nacional de Ciberseguretat d'Espanya (INCIBE), les sigles BEC corresponen a Business E-mail Compromise, és a dir, correu electrònic corporatiu compromès. Aquesta estafa està dirigida a empreses i negocis que fan transferències electròniques de diners.
Com indica el nom, l'estafa suposa la manipulació de correus electrònics empresarials. Els estafadors intervenen i alteren la comunicació dels empresaris amb els proveïdors habituals.
Han arribat a estafar fins a 100.000 euros
La Guàrdia Civil ha fet públic el cas d'estafa més recent amb el propòsit d'alertar els treballadors autònoms. A Segòvia, una empresa va rebre factures corresponents al maig, juny, juliol i agost del seu proveïdor de serveis, les quals van ser pagades. Però a l'octubre, el proveïdor real va informar que les factures no s'havien pagat, malgrat l'afirmació de l'autònom estafat d'haver complert les obligacions.
La realitat era que l'empresa havia pagat totes les factures a un proveïdor fals, ja que els estafadors havien estat falsificades digitalment. "Els ciberdelinqüents analitzen la rutina i s'introdueixen de ple al correu electrònic per agafar totes les dades que necessiten" detallen des d'INCIBE.
La investigació va culminar amb la desarticulació d'un grup que va defraudar més de 100.000 euros i la detenció de quatre membres.
Abans de fer una transferència, confirma amb el proveïdor si és veritablement ell
L'Organització Internacional de Policia Criminal (Interpol), des de la seva pàgina oficial, ofereix recomanacions perquè els empresaris estiguin alerta i puguin esquivar els ciberdelinqüents. S'aconsella als autònoms dur a terme el que es coneix com a "verificació de doble factor". Abans de fer qualsevol transferència financera, confirmar amb el proveïdor a través d'un mitjà de comunicació addicional, com una trucada telefònica o un missatge de text a un número conegut.
També recomanen implementar eines de filtratge al correu electrònic per detectar i bloquejar missatges fraudulents que provinguin d'adreces de correu "no familiars".
Més notícies: