Muntatge amb una imatge de fons d'una dona en un caixer automàtic i una altra en primer pla de Gonzalo Bernardos
SOCIETAT

Gonzalo Bernardos treu una demolidora conclusió sobre els plans de pensions

L'economista defineix la situació greu dels plans de pensions a Espanya

L'economista Gonzalo Bernardos ha posat el focus en un dels problemes de l'estalvi al nostre país. En concret, el professor també s'ha pronunciat sobre els plans de pensions, una de les opcions disponibles per arribar a l'edat de jubilació de forma més plàcida. El problema és que no sembla una opció que cridi molt l'atenció al nostre país

Gonzalo Bernardos avisa que els plans de pensions són un "fracàs" a Espanya

En aquest sentit, després d'analitzar les dades, Gonzalo Bernardos no ha dubtat a titllar de "fracàs" els plans de pensions a Espanya. En un missatge a les xarxes socials, ha assegurat que "el saldo mitjà per partícip només està en 10.830 € i les comissions són elevades en comparació a la mitjana europea". És a dir, que cada persona que té un pla de pensions només té un patrimoni mitjà acumulat de poc més de 10.000 €.

A més, cal tenir en compte que aquesta mateixa xifra a l'any 2021 era més elevada. Una persona amb un pla de pensions tenia de mitjana 11.950€ de patrimoni acumulat. Això vol dir que cada vegada menys gent els utilitza, invertint, a més, menys diners.

La situació dels plans de pensions a Espanya ara mateix, segons Gonzalo Bernardos, és clarament demolidora. Molt hi tenen a veure les restriccions en les deduccions que existeixen actualment al nostre país.

La retallada dels avantatges fiscals frena els plans de pensions

La darrera anàlisi realitzada per l'OCDE, incloent-hi dades fins al 2021, deixa clar un aspecte més que rellevant. La retallada dels avantatges fiscals ha estat un punt important perquè les aportacions fetes pels estalviadors espanyols a plans de pensions caiguessin en picat. Parlem d´un descens del 45% en poc temps.

Des de Previsió Sanitària Nacional confirmen al diari El Economista que "la fiscalitat d´aquest tipus de productes no ha ajudat a reforçar aquesta realitat". "Amb el canvi del 2007 realment el que s'aconseguia era més un ajornament en el pagament de l'impost, que no pas un veritable estalvi fiscal".

I és que, per exemple, els que compten amb plans de pensions amb participacions prèvies al 31 de desembre del 2006 poden tenir reduccions fiscals del 40% en rescatar els seus diners en forma de capital. Cosa que ja no poden fer els que han obert plans de pensions a partir del 2007.