Muntatge d'una benzinera i la cara de Gonzalo Bernardos

Gonzalo Bernardos avisa sobre el preu de la benzina: 'fins que s'acabi l'estiu'

Aquest pronòstic pot preocupar molts conductors

Omplir el dipòsit del nostre vehicle no és tan car com fa tot just un any, després de l'esclat de la guerra a Ucraïna, quan els preus dels combustibles es van disparar. Tot i això, ja no està en marxa la bonificació de 20 cèntims aprovada pel Govern per fer front a l'augment dels preus, però aquests no han baixat.

En aquest sentit, l'expert en economia, Gonzalo Bernardos, ha realitzat una predicció al programa Más Vale Tarde de La Sexta que podria preocupar els conductors.

L'advertiment que espanta molts conductors

Segons Bernardos, encara que els preus de la gasolina es poden considerar més baixos en comparació amb l'inici de la guerra a Ucraïna, aquesta relativa calma podria ser temporal. En declaracions exclusives per al programa, Bernardos adverteix que l'estabilitat en els preus dels combustibles podria estar arribant al final. Els conductors podrien enfrontar-se a un nou augment en els costos a mesura que ens endinsem a la tardor.

Muntatge amb una persona posant gasolina al cotxe i un cercle amb una mà subjectant diversos bitllets d'euro
El preu de la benzina incrementarà almenys fins al final de l'estiu | Getty Images, Maria Sbytova

L'economista destaca que, tot i que les tensions geopolítiques han disminuït en certa mesura els darrers mesos, la situació internacional continua sent incerta. Els mercats globals són altament sensibles a qualsevol canvi en l'oferta i la demanda de petroli i qualsevol factor inesperat podria desencadenar un nou augment en els preus del combustible.

A més, la recuperació econòmica després dels estralls causats per la pandèmia de COVID-19 també influeix en la demanda de petroli. Per tant, això podria tenir un impacte als preus a mitjà termini.

Bernardos assenyala que el període d'estiu sol ser un moment en què els preus de la benzina tendeixen a mantenir-se relativament estables, tot i que han tingut una certa tendència a l'alta. Tot i això, assegura Bernardos que tampoc baixaran més enllà de l'estiu, de fet, podríem veure un ajust en els preus a l'alça.

L'expert adverteix que, si els conductors esperen per omplir els dipòsits fins després de l'estiu, es podrien trobar amb preus més elevats. I és que, segons les seves paraules, l'augment de preus es mantindrà "almenys fins que s'acabi l'estiu" i afegeix que, possiblement, "diversos mesos més".

Pujarà més el preu de la benzina?

Aquesta és la pregunta que és a la ment de molts conductors al mig de la temporada d'estiu. En gran part quan els desplaçaments per carretera s'incrementen notablement. El Butlletí Petroler de la Unió Europea ha analitzat la informació provinent de més de 11 400 estacions de servei a Espanya durant la primera setmana d'agost.

Han indicat que el preu mitjà de la gasolina es va situar al voltant d'1,68 euros per litre. Mentres que el gasoil es va acostar als 1,553 euros. Què ens deparen les properes setmanes?

Gonzalo Bernardos, destacat economista, projecta que la tendència alcista als preus persistirà, almenys, "fins que s'acabi l'estiu". Tot i això, el context actual és més favorable que l'any previ.

Un conductor proveint-se en una gasolinera Cepsa al costat del seu cotxe blanc
La tendència a l'alça es mantindrà druant les properes setmanes | Europa Press

"Els riscos que es presentaven fa un any en relació amb l'augment en els preus són molt més grans en comparació amb la situació actual. Aleshores existia l'amenaça d'escassetat, mentre que ara és el que s'ha oposat", ha detallat.

Per tant, el mercat experimenta un excedent d'oferta. Bernardos afegeix que, per mantenir els preus, l'Organització de Països Exportadors de Petroli ha hagut de fer tres reduccions en la producció de petroli. Per tant, això ha influït en l'oferta disponible.

L'analista també busca brindar un missatge de calma, emfatitzant que no espera un augment desmesurat als preus dels carburants. Tot i això, deixa clar que la "tempta" no es calmarà fins que conclogui la temporada estival.