Imatge de fons de diverses galetes La Maria cobreix una taula, amb una tassa al costat, a més d'una imatge d'una dona amb cara dubtosa i uns interrogants al cap

SOCIETAT

Per què les galetes Maria tenen aquest nom?

Les galetes més famoses d'Espanya són sens dubte les Maria, però molt pocs saben l'origen del seu nom

Maria és un nom molt comú a Espanya. Potser això és el que ens fa pensar que les galetes Maria es van crear al nostre país, però res més lluny de la realitat.

Aquestes són unes galetes simples de farina, sucre i mantega, amb forma rodona i plana. I no només són famoses al nostre país en realitat són famoses a molts països i van néixer al Regne Unit.

Les galetes Maria deuen el nom a una Duquessa

Aquestes galetes tan clàssiques i famoses van néixer a Londres el 1874. Van ser creades per l'empresa familiar Peek Freans especialitzada en pastes. El seu llegat és avui propietat d'United Biscuits en terres britàniques i del gegant Mondelēz als Estats Units.

Aquesta companyia les va llançar sota la denominació de Marie biscuit. Va ser per commemorar el recent matrimoni entre la Duquessa Maria Aleksándrovna de Rússia i el príncep Alfredo I de Saxònia-Coburg-Gotha, fill de la Reina Victòria. Això va ser tot un boom pel fet que va ser una galeta ideada per acompanyar el famós te de les cinc Britànic, per això és una galeta tan senzilla.

Ràpidament la seva popularitat es va estendre per tots els territoris britànics, colònies i més enllà, difonent-se aviat per tota Europa i part d'Amèrica. Això va fer que el producte evolucionés i ara com ara podem trobar-la en nombroses versions com són les galetes Maria integral, daurada, sense sucres... una mica per a tots els gustos.

Imatge d'unes galetes Maria en unes natilles

Quan es va fer el canvi?

Quan les galetes Marie biscuit ja eren famoses, va ser una empresa familiar d'Espanya, ubicada a la localitat de Palència d'Aguilar de Campoo, la qual va adaptar la fórmula de l'èxit al públic espanyol. I el 1920 va arribar el canvi al nostre país, van passar de dir-se Marie biscuit a Maria. Les galetes van ser rebatejades per Eugenio Fontaneda.

Potser aquest és el motiu pel qual molta gent encara creu que la seva denominació és deguda a una neta d'Eugenio Fontaneda, però no, això és només un mite. El que sí podem dir és que en territori espanyol, gràcies a Fontaneda, són molt famoses i és un producte que pràcticament podem trobar a qualsevol llar.

➡️ Supermercats ➡️ Societat

Més notícies: