Catalunya en emergència per la sequera: el Govern anuncia noves restriccions
El Govern anuncia avançar els pròxims dies l'emergència per sequera amb més restriccions
Actualitzat 14:00 hores del 14/11/2023
La situació de sequera a Catalunya ha activat totes les alarmes. Aquest dilluns, per fer front a la situació anormal i perillosa que s'està vivint, el Govern ha acordat ampliar la declaració d'emergència per sequera a gairebé 40 municipis.
A la roda de premsa, la qual ha tingut lloc aquest dimarts 14 de novembre, just després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, el Govern ha afirmat que "cal prendre mesures extraordinàries".
Ja que els embassaments de Catalunya es troben al 18,89% de la seva capacitat i no cal esperar que arribin al límit del 16% per actuar-hi.
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que la manca de pluges obligarà a avançar els pròxims dies la declaració de l'estat d'emergència als municipis que depenen de les conques internes catalanes. Així, el Govern ha anunciat noves restriccions.
La situació dels pantans s'ha agreujat el darrer any. Tot i tenir episodis intensos de pluges puntuals, no han estat suficients per revertir la situació. Actualment, els embassaments del territori estan com a mínim històric.
Doncs, segons apunta Nació Digital, estan a un 19,04% de la seva capacitat, mentre que fa tan sols un any, estaven en un 34,72%. Això ha provocat que més de 6,5 milions d'habitants estiguin en estat d'excepcionalitat i que gairebé 40 municipis estiguin en estat d'emergència.
Quins són els municipis que estan en alerta?
Catalunya porta en un estat de sequera excepcional des del 2020. En aquests tres anys, la situació s'ha agreujat. Alguns dels embassaments que es troben en pitjor estat són el de Darnius-Boadella, a Girona, l'aqüífer de Fluvià-Muga, a l'Alt Empordà, i l'embassament de Riudecanyes, al Baix Camp.
Precisament, aquestes comarques són les que tenen la situació més delicada. Segons apunta Nació Digital, 34 municipis de l'Alt Empordà, 2 del Baix Camp i un del Baix Llobregat es troben en situació d'emergència.
Alguns dels municipis són els següents: Cadaqués, Roses, Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador, Peralada, Espolla, Llers, Jonquera, Agullana, Garriguella, Figueres, Vallirana, Duesaigües i Riudecanyes.
Encara que aquests són els que tenen la situació més greu, cal no oblidar que gran part del territori es troba en estat d'excepcionalitat.
Fases segons la situació
El pla de sequera realitzat per l'Agència Catalana de l'Aigua i el Govern de la Generalitat distingeix 5 fases de sequera: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència.
Al costat dels gairebé 40 municipis que es troben en estat d'emergència perquè els embassaments es troben per sota del 16% de la seva capacitat, hi ha 498 municipis en fase d'excepcionalitat.
En fase d'excepcionalitat entren els municipis quan els embassaments es troben entre un 25 i un 16% de la seva capacitat. En aquesta fase, es redueix l'aigua i es prohibeixen determinats usos.
En estat d'alerta hi ha 30 municipis. A aquesta fase s'hi entra quan els embassaments de la zona es troben entre un 40 i un 25% de les seves capacitats. A prealerta hi ha 52 municipis, i només 13 en normalitat.
Aquests són els següents: Alcover, Masó, Secuita, Renau, Montferri, Bràfim, Vila-rodona, Alió, Cornellà del Terri, Camós, Porqueres, Banyoles i Fontcoberta.
Així, les dades demostren que les pluges dels darrers mesos no han estat suficients per frenar els escenaris d'emergència i les restriccions d'aigua. De fet, s'espera que la ciutat de Barcelona entri en fase d'emergència les pròximes setmanes.
Més notícies: