Conjunt d´aliments saludables amb un fons d´un supermercat
SOCIETAT

Les fruites i verdures del mes de maig que qualsevol nutricionista recomana menjar

Sempre és recomanable consumir fruita i verdura de temporada, ja que és quan millor estan per menjar

Consumir fruita i verdura de temporada és important. Gràcies a aquestes, podem millorar la nostra alimentació, ja que aquest tipus d'aliments tenen unes característiques molt bones. Per això sempre es promou el consum d'aquest tipus de fruita i verdura.

La fruita i la verdura de temporada va canviant al llarg de l'any. I és que l'objectiu és que les consumim quan estiguin al seu moment òptim de maduració. Tot i això, sí que és veritat que el clima ha anat fent algunes variacions.

Així mateix, hi ha un calendari en què podem veure quina fruita i verdura es recomana a cada moment de l'any. Ara ens centrarem en les de maig, perquè sàpigues quines són les idònies per a l'època. Sobretot les que no es poden menjar en altres èpoques amb la mateixa qualitat.

Les fruites de temporada al maig

1. Alvocat

Aquesta fruita es fa servir sobretot per elaborar plats, ja siguin torrades per esmorzar, acompanyament de plat o el conegut guacamole. La forma de menjar-lo és en cru just després d'obrir-lo perquè no es posi negre. En cas que es cuini, no s'ha de coure, ja que adquireix un sabor amarg.

Trobem que l'alvocat és una fruita que té molts greixos. Tot i això, aquests són dels bons i no suposa un problema més gran. A més, conté fibra, potassi, vitamina E, àcid fòlic i carotens.

2. Albercoc

Per saber el gust d'aquesta fruita, hem de mirar-ne el to, ja que com més rosaci, més dolç. És molt fàcil de menjar, atesa la seva mida, sobretot per als nens. Tot i això, també pot servir per fer dolços o servir de guarnició.

A la seva composició trobem, principalment vitamina A i carotens. També podem trobar minerals com el potassi, que està força present. En tots dos casos, quan es mengen deshidratats, les quantitats augmenten.

3. Cirera

La cirera és un absolut vici a l'hora de dinar, ja que és complicat parar, sobretot si es mengen fresques. Són unes postres perfectes, però també té molts altres usos. S'empra en pastisseria, bomboneria o per fer begudes.

Els antioxidants tenen un protagonisme especial en la composició de les cireres. Principalment, és alta en flavonoides i polifenols. D'altra banda, també es pot apreciar que té una alta aportació de fibra.

4. Maduixa

Són molts els acompanyaments que podem posar a les maduixes. La nata és un dels més coneguts, però n'hi ha que també utilitzen suc de taronja i fins i tot vi. D'altra banda, es pot fer servir per fer batuts i gelats.

Minerals com el magnesi, el potassi i el fòsfor tenen especial protagonisme a les maduixes. D'altra banda, també hi trobem vitamina C i antioxidants. És important destacar la tasca dels grans de la maduixa al nostre trànsit intestinal.

5. Préssec

Similar a l'albercoc, però més gran, trobem el préssec. Normalment, es consumeix la peça de fruita tal qual. Però també pot ser emprada per fer dolços o es menja en almívar.

Encara que és una fruita dolça, sí que és veritat que no té una gran aportació de sucres. D'altra banda, trobem que és una font important, tant de betacarotè com de vitamina A. Tampoc no és residual la quantitat de fibra i potassi que porta.

6. Taronja

Aquesta fruita no pot tenir més usos dels que ja donem. Perfectament es pot menjar tal qual, tant en grills com espremuda. Després, pot servir per incloure en diferents receptes o per elaborar dolços, gelats o batuts.

A ningú se li escapa que les taronges el que més tenen a la seva composició és vitamina C. És més, amb només una peça podem cobrir la vitamina C que cal consumir al llarg d'un dia. Per això té aquesta fama.

6. Nespra

Aquesta fruita es menja directament fresca, en principi no està pensada per a cap elaboració. El que sí que cal tenir en compte és que les nespres s'han de menjar completament madures. En cas contrari, pot ser que siguin àcides i indigestes.

L'atractiu nutricional més gran d'aquesta fruita és que és alta en fibra soluble, però no només això. També trobem que té un alt contingut de potassi. D'altra banda, també hi trobem carotens.

7. Plàtan

És estrany que aquesta fruita no estigui de temporada, ja que es pot comprar gairebé tot l'any. És molt fàcil d'introduir a la dieta de qualsevol nen, perquè és fàcil de pelar i menjar. Després, al terreny més culinari les possibilitats són moltíssimes.

Tant el potassi com el magnesi tenen un gran pes en la importància nutricional d'aquesta fruita. Tot i això, també té coses no tan bones. I és que el seu alt contingut en sucres i hidrats de carboni fa que tingui més calories que altres fruites.

Verdura de temporada al maig

1. All

Hi ha moltes receptes de la nostra gastronomia que no s'entenen sense all. Però també cal tenir en compte que té moltes propietats per a la nostra salut. Això sí, per als que tinguin problemes en menjar-lo en cru, cuinat té menys sabor i olor.

2. Carabassó

Gairebé el 95% del carabassó és aigua. D'aquí podem treure que no tindrà gaires calories. Dins dels aspectes que podem ressaltar, trobem la presència de potassi i àcid fòlic.

3. Ceba

La ceba, com ja hem dit a l'all, és present a gran part dels plats que cuinem. Per això és important saber, per exemple, que és baixa en calories. D'altra banda, destaca per tenir un alt contingut de potassi i fòsfor.

4. Espinac

Aquesta verdura es pot menjar tan sola o com a guarnició de qualsevol altre plat. Tot i això, si la consumim crua, podrem evitar que part dels seus nutrients es perdin amb el cuinat. Als espinacs trobem vitamina A, vitamina C i àcid fòlic.

5. Mongeta tendra

El més interessant d'aquesta verdura és que la podem comprar congelada amb tots els nutrients intactes. Després, sempre cal consumir-la cuinada amb qualsevol de les receptes que hi ha. Hi trobem vitamina A, vitamina B, carotens, àcid fòlic, fibra i poques calories.

6. Enciam

Tenim diferents tipus d'enciam al mercat per poder escollir la que més ens agradi. És perfecta per a les amanides que podem menjar com a plat únic o bé com a guarnició. Té una baixa aportació calòrica i és alta en carotens, àcid fòlic, potassi i fibra.

7. Nap

El seu paper a la cuina és com a acompanyament o com un ingredient més de cremes o purés. Però això no implica que no sigui interessant nutricionalment. Al nap trobem vitamina C i una aportació calòrica realment baixa.

8. Porro

Encara que hi ha algunes receptes en què és protagonista, normalment acostuma a ser la base de vins, cremes o purés. És un aliment que no té gaires calories, però sí que és alt en vitamines. Per altra banda, conté olis essencials.

9. Col 

Les cols de Brussel·les o la llombarda comparteixen la mateixa família i també es podrien considerar de temporada. En aquest cas, trobem una verdura amb un alt contingut d'aigua i que és molt alta en fibra i àcid fòlic. Això sí, també és possible que causi flatulència i no sigui la més digestiva que hi ha.

10. Pastanaga

La pastanaga també es pot menjar de moltíssimes maneres i els beneficis seran molts. Trobem un gran nombre de vitamines: A, B1, B3, B6, B9, C i K. Però també té minerals com el potassi o el calci i una baixa aportació calòrica.

➡️ Societat

Més notícies: