Muntatge d'un plat de fruits secs i mans d'una persona menjant

El fruit sec molt popular a Espanya que també faltarà aquest any: 'molt baixos'

Aquest fruit sec ha vist frenada en sec la seva producció

Un fruit sec molt estimat i present en nombroses receptes tradicionals i aperitius està experimentant una collita summament dolenta. A mesura que els agricultors s'endinsen a la temporada de recol·lecció, els números inicials no semblen prometedors.

Les dades proporcionades per la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) han deixat clar que s'acosten temps difícils per a la producció d'aquest fruit sec a Espanya.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les totes les novetats, canvis i ofertes de MERCADONA al teu WhatsApp!

Preocupació a la COAG

La COAG ha expressat la seva preocupació creixent per la collita d'ametlles d'aquest any. Els primers informes revelen una caiguda dràstica als rendiments. Amb descensos que oscil·len entre un 30 i un 50 % en comparació de les xifres estimades inicialment.

Muntatge d'unes ametlles i una noia menjant
La producció d'ametlles ha caigut gairebé un 50 % | DAPA Images, Ivan Negru's Images

Aquesta caiguda a la producció no està limitada a una regió específica o un tipus particular de cultiu. Fins i tot els camps de reg han estat afectats, tot i que els terrenys de secà són els més greument afectats.

Els representants de COAG han destacat la gravetat de la situació en assenyalar que els rendiments en termes de quilograms per arbre són alarmantment baixos. Arribant fins i tot a nivells catalogats com a "molt baixos". Aquesta situació es veu agreujada pels problemes relacionats amb el calibre de les ametlles, cosa que planteja dificultats addicionals per als agricultors i productors.

La disminució de la producció es tradueix en males vendes

Un dels problemes derivats d'aquesta mala collita és el seu impacte a la rendibilitat dels productors. La disminució en la producció i els nivells de preus insuficients estan creant un panorama desafiador per a aquells que depenen de la venda d'ametlles per al seu suport.

La situació es torna encara més preocupant. Sobretot, en considerar que les despeses associades amb la producció agrícola podrien no ser cobertes pels ingressos generats per la collita actual.

Primer pla d'un bol amb fruits secs variats
La situació és pitjor encara quan la producció podria no cobrir les despeses generades per la collita | Getty Images

Aquest declivi en la producció d'ametlles podria tenir efectes en cadena que repercuteixin en diversos sectors. L'ametlla és un ingredient fonamental en molts productes agroalimentaris i s'utilitza per elaborar dolços, rebosteria i una varietat de plats típics de la regió.

L'escassetat d'ametlles podria donar lloc a augments de preus als productes que contenen aquest ingredient. Afectant potencialment els consumidors i la indústria alimentària en general.

A mesura que els agricultors i les autoritats pertinents busquen solucions per abordar aquesta crisi de collita, la incertesa continua sent un factor dominant. Els experts en agricultura i producció d'aliments estan treballant en conjunt per identificar les possibles causes darrere aquesta mala collita. A més, trobar estratègies per mitigar els seus efectes a llarg termini.

Un possible canvi a la vista

Tot i la preocupant situació actual a la collita d'ametlles a Espanya, hi ha un possible vaivé a les previsions. Hi ha un contrast notable entre les previsions inicials i les circumstàncies actuals. Això reflecteix la volatilitat que pot caracteritzar la producció agrícola en un entorn tan influenciable per factors externs com el clima.

La Taula Estatal de Fruits Secs , entitat en què la coordinadora COAG també està involucrada, va presentar projeccions més optimistes al principi. Fins i tot al mes de juny, es va estimar una collita de 120.633 tones d'ametlla gra per a aquest any. Això representava un augment significatiu del 49 % en comparació de la mitjana dels tres anys anteriors.

Aquestes projeccions esperançadores comportaven una dosi d'incertesa. Els agricultors i experts eren conscients dels desafiaments que el camp espanyol havia enfrontat els últims mesos a causa de condicions climàtiques adverses.

La naturalesa impredictible del clima és una variable que els pagesos estan acostumats a enfrontar. Però que no sempre es pot anticipar o contrarestar amb precisió.