Muntatge amb una imatge de fons d´una casa en miniatura amb una altra imatge d´un home assegut mirant un paper preocupat i una imatge més de diversos bitllets d´euros en una mà
SOCIETAT

Els experts avisen: tot el que podrien pujar els lloguers a partir del 2024

El pròxim any està prevista una nova actualització a les rendes, que serà lleugerament superior al 2% del 2023

Les persones que visquin de lloguer rebran males notícies a partir del 2024. Experts del sector immobiliari auguren un nou increment de les rendes a partir del gener.

És cert que recentment s'ha experimentat una pujada important en els arrendaments. L'eleven fins al 9,4% l'últim any, segons un informe d'Idealista. Això probablement obeeix a l'augment de la demanda i a l'escassetat de l'oferta.

El Gobierno, per evitar que es disparessin les rendes, va aprovar aquest any la Llei d'Habitatge, que va entrar en vigor el maig passat. Entre altres coses, topava els augments anuals, desvinculant les actualitzacions de l'IPC. La inflació va tancar el 2022 amb una mitjana del 8,4%, cosa inassumible per a molts inquilins.

La decisió de l'executiu, però, va ser actualitzar el preu dels lloguers segons l'Índex de Garantia de Competitivitat. En aquest cas queda limitat fins al 2% com a màxim durant el 2023.

Una mesura, juntament amb la resta de la Llei d'Habitatge, que ha provocat que cada cop hi hagi menys habitatges de lloguer permanent. Des que es va implantar aquesta nova llei, han estat moltes les veus crítiques amb el Gobierno.

La limitació de preus i pujades que s'ha imposat deixa sense opcions als propietaris, que opten, cada vegada més, pels lloguers temporals o de vacances. De fet, les últimes dades d'Idealista apunten a una baixada del 12% interanual dels lloguers permanents a Espanya.

Els propietaris busquen la manera de continuar cobrant els mateixos diners o més, i els lloguers permanents, a poc a poc, es van reduint. Tot a causa de la recerca dels arrendadors de deslliurar-se dels efectes de la llei d'habitatge del Gobierno.

L'increment dels lloguers a partir del gener

Amb vista al 2024 es podrà efectuar una nova revisió dels arrendaments. Però a partir del gener aquesta pujada podrà assolir com a molt un 3%.

Però la revisió del contracte de lloguer estarà subjecta a una sèrie de condicions. Segons la Llei 12/2023, de 24 de maig, l'any que ve, l'ocupant de l'immoble "podrà negociar amb l'arrendador" la pujada de la renda.

Al marge que sigui una gran forquilla o no, l'actualització de la renda resultarà de l'acord al qual arribin les dues parts. En cap moment no es podrà superar una pujada per sobre del 3%. Si no hi ha una entesa entre propietari i llogater, aquest increment es limita al 3%.

Per tant, si es respecta aquesta mesura, el que pagui 1.000 euros al mes per un lloguer patirà una pujada de 30 euros.

Possibilitat d'acumular pujades

Hi ha un altre detall que no ha de passar desapercebut pels arrendataris. Es pot donar el cas que durant el 2023 no s'hagi executat aquesta revisió del 2% al contracte. Tot i això, sí que podria efectuar-se l'any següent.

És a dir, hi ha la possibilitat que s'acumulin els dos exercicis al 2024, com recull l'article 1964 del Codi civil. Així ho confirma al portal immobiliari el director general de l'Agència Negociadora del Lloguer, José Ramón Zurdo. Per tant, l'augment arribaria fins al 5%, el 2% que pertanyeria al 2023 i el 3% restant al 2024.