Muntatge amb un fons d'una porta oberta amb una mà que agafa la maneta i en un cercle una imatge d'un Guàrdia Civil a l'esquena

Compte a casa, no sempre s'ha d'obrir la porta: l'última alerta de la Guàrdia Civil

Es fan passar per venedors i t'ho prenen tot

Les tècniques d'estafa i frau més recurrents actualment es donen a través dels dispositius i els mitjans digitals. Tot i així, no és estrany veure com intenten estafar la vella usança.

Fa anys que ja hi ha els venedors de productes i serveis que es presenten a la porta de casa per promocionar algun producte, organització o servei. Després d'aconseguir el seu objectiu, que són els teus diners o les teves dades personals, se'n van i no se'n sap res més. Ni d'ells ni de la suposada oferta.

Encara que ningú no està exempt de caure en els seus estratagemes, la gent gran és la més vulnerable. No només perquè no s'esperen que algú truqui a la porta amb tan males intencions. Si no perquè viuen soles i es troben més indefenses.

Recomanacions de la Guàrdia Civil

Aquestes desagradables situacions són tan recurrents que la Guàrdia Civil ha considerat oportú llançar algunes indicacions sobre com ajudar les persones més vulnerables a protegir-se. Les directrius formen part del Pla Major Seguretat. Aquest també compta amb un hashtag propi a Twitter.

Els punts més importants que esmenten és que no obrin cap porta a persones desconegudes. També recomanen que es desconfiï de tot aquell que es presenti oferint un producte o en representació d'alguna associació humanitària. Els serveis tècnics no sol·licitats personalment també són motiu de desconfiança.

Finalment, promouen trucar immediatament al 062 si creuen que poden haver estat víctimes d'una estafa.

Pla Major Seguretat: com actuar en cas d'estafa de falsos venedors

Encara que al tweet es donen indicacions de manera resumida, al Pla Major Seguretat podem trobar recomanacions més elaborades. Totes van dirigides a persones grans que viuen soles i que tenen més probabilitat de patir aquestes estafes.

Com ja hem esmentat anteriorment, el consell més gran consisteix a no obrir la porta a persones desconegudes. També és molt recomanable instal·lar un espiell a la porta en cas de no tenir-ne. D'aquesta manera podreu veure qui està darrere de la porta sense necessitat d'obrir.

Dos agents de la Guardia Civil d'esquenes
La Guàrdia Civil ja adverteix sobre aquesta estafa amb què cal anar amb compte | Europa Press

També suggereixen que "el delinqüent utilitzarà qualsevol excusa per entrar a casa seva". Per això, és millor no confiar en ningú que truqui a la porta oferint la venda d'objectes. Tampoc no és fiable obrir algú que digui representar un organisme públic o associació humanitària.

Finalment, recalquen que el millor és desconfiar dels serveis tècnics oferts que no han estat sol·licitats. Tant per la persona afectada com per algun familiar.

En cas de sospitar d'algú o d'haver estat víctima d'una estafa, el millor és comunicar-se amb la Guàrdia Civil com més aviat millor. El número habilitat per a això és el 062.

No sobra recordar que els delinqüents estan disposats a fer qualsevol cosa per ensarronar les persones i aconseguir el seu objectiu. Així doncs, en cas de tenir familiars grans intenta passar la major part de temps amb ells, no els deixis sols. Si els teus compromisos no t'ho permeten, potser és una bona idea recórrer a una altra persona perquè els acompanyi al seu dia a dia.

Si presencies una situació així o si consideres que algú pot estar en perill, no dubtis comunicar-te amb les autoritats immediatament. Potser gràcies al vostre avís s'acabi aquest tipus d'estafes en un barri o fins i tot en una ciutat sencera.

Segons sembla, encara que anem avançant com a societat, hi ha costums que romanen entre nosaltres. I no totes són precisament agradables. Sabent-ho, només podem actuar de la millor manera per no ser víctimes dels estafadors.