Muntatge d'una noia traient bitllets d'un caixer automàtic al costat d'una imatge de bitllets

La nova estafa al caixer que ja preocupa la policia: et poden buidar el compte

Coneix aquesta nova estafa amb què et poden robar tots els teus diners

Un nou tipus de frau financer ha cobrat força a diverses ciutats. Les autoritats policials han posat la mira en aquesta nova modalitat que ha estat anomenada "atac tèrmic".

Aquesta estafa té com a objectiu principal buidar els comptes bancaris de persones que han utilitzat un caixer automàtic d'una entitat financera. Això ha fet que companyies especialitzades en ciberseguretat i antivirus, com Kaspersky, prenguin cartes en l'assumpte per advertir i buscar solucions.

Coneix el modus operandi d´aquesta nova estafa

El modus operandi d'aquesta estafa és tan astut com perillós. Tot comença quan un client es dirigeix a un caixer automàtic per fer una extracció de diners. O realitzar alguna operació que requereix l'ingrés del número PIN al teclat del terminal.

Tot i això, el que l'usuari no sap és que, en abandonar l'espai, els delinqüents entren en acció. Aquests individus estan a l'aguait, esperant el moment precís per actuar i fer-se amb el botí de manera silenciosa i gairebé invisible.

La tecnologia emprada en aquest tipus d'atac es basa en l'ús d'una càmera tèrmica. Quan la víctima s'ha retirat del lloc, els estafadors s'acosten ràpidament al caixer.

Muntatge d'una persona traient diners d'un caixer automàtic i imatges de bitllets
Els lladres sempre busquen nous mètodes per aconseguir buidar-te el compte | Pexels, Sukanant's Images

Mitjançant la càmera tèrmica, capten les empremtes de calor deixades pels dits al teclat de l'aparell. D'aquesta manera aconsegueixen obtenir les claus de seguretat i accés al compte bancari de la persona afectada.

L'equip d'experts en ciberseguretat de Kaspersky ha estat un dels primers a detectar i alertar sobre aquesta estafa. Adverteixen que malgrat el que és innovador de la tècnica, els delinqüents han aconseguit perpetrar amb èxit múltiples atacs.

A mesura que aquesta notícia ha corregut com la pólvora, les preocupacions sobre la seguretat financera s'han disparat. Els usuaris de caixers automàtics prenen precaucions addicionals per protegir-se d'aquest tipus d'engany.

7 recomanacions per evitar ser víctimes d'aquesta estafa

Per evitar caure víctimes de l'estafa de l'atac tèrmic als caixers automàtics, és fonamental seguir algunes precaucions i mesures de seguretat. Et deixem 7 recomanacions per protegir les teves dades i mantenir el teu compte bancari segur:

1. Sempre que sigui possible, evita anar sol al caixer automàtic. A més, opta per utilitzar caixers que es trobin dins de l'entitat financera, ja que solen comptar amb més mesures de seguretat.

2. Si no pots fer servir un caixer dins una entitat, escull caixers exteriors en llocs concorreguts i ben il·luminats. Realitza les operacions a les hores centrals del dia, quan hi ha més gent al carrer i els comerços estan oberts.

Muntatge d'un datàfon i rodona amb bitllets de 50 euros
Acudir al caixer sempre és una opció si no volem pagar sempre amb targeta, però té riscos | Getty Images

Això dissuadirà els delinqüents que busquen la discreció per cometre les seves estafes.

3. Si algú s'acosta per oferir-te ajuda mentre fas servir el caixer, educadament rebutja-la. Els estafadors poden utilitzar aquest enfocament per distreure't i accedir a les teves dades personals.

4. Abans de començar qualsevol operació al caixer, assegureu-vos que no hi hagi ningú sospitós o massa a prop teu. Mantingues una distància segura i evita que altres observin com ingresses la teva informació personal.

5. Quan introduïu el vostre número PIN, cobriu la pantalla i el teclat amb la mà o un altre objecte per protegir les empremtes de calor. Aquesta mesura dificultarà que els delinqüents facin servir càmeres tèrmiques per obtenir la teva informació.

6. Abans d'utilitzar el caixer, inspecciona l'àrea per cercar signes de manipulació o dispositius estranys, com ara càmeres o skimmers. Si alguna cosa sembla fora de lloc, no facis servir el caixer i notifica immediatament a l'entitat financera i a les autoritats.

7. Tingues en compte que els bancs mai sol·liciten informació personal a través de trucades telefòniques, missatges de text o correus electrònics no sol·licitats.