Muntatge d´una noia preocupada mirant unes fulles al costat de la imatge d´una cartera amb diners

Pots perdre diners: el Banc d'Espanya alerta del pitjor error amb les transferències

No cometis aquest error en fer una transferència

En un món cada cop més digitalitzat, les transferències bancàries s'han convertit en una eina comuna per fer pagaments i transferir diners. De vegades, però, els errors ocorren i s'envien diners a la persona equivocada o s'introdueix una quantitat incorrecta.

Davant d'aquesta situació, el Banc d'Espanya ha proporcionat una guia sobre què cal fer en cas de cometre un error en fer una transferència.

T'expliquem tots els detalls a continuació.

Això has de fer si comets un error en fer una transferència bancària

Primer de tot, és fonamental actuar amb rapidesa. Tan bon punt t'adonis de l'error, has de contactar amb la teva entitat bancària. La majoria dels bancs tenen un termini límit de 24 hores per cancel·lar una transferència feta per error.

Per tant, és important notificar l'error com més aviat millor per augmentar les possibilitats d'èxit en la recuperació dels diners.

Quan hagis contactat amb el teu banc, ells et guiaran a través del procés de solució de l'error. En alguns casos, si la transferència encara no s'ha completat o està en procés de compensació, el banc podrà cancel·lar-la directament.

Tot i això, si la transferència ja ha estat completada, el banc es posarà en contacte amb l'entitat receptora per sol·licitar la devolució dels diners.

Ancià utilitzant el caixer automàtic exterior del banc Sabadell
Molts bancs tenen un termini de 24 hores per cancel·lar una transferència errònia | Europa Press

Si la persona a qui s'han enviat els diners per error no coopera en la seva devolució, el Banc d'Espanya recomana presentar una denúncia formal davant de l'entitat bancària.

El banc investigarà el cas i, si cal, prendrà mesures legals per recuperar els fons. És important proporcionar tota la documentació pertinent, com els comprovants de la transferència i qualsevol altra evidència que doni suport a la teva reclamació.

Si no aconsegueixes resoldre el problema, posa't en contacte amb aquestes autoritats

A més a més, és aconsellable posar-se en contacte amb les autoritats competents en cas que el banc no resolgui el problema satisfactòriament.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions (DGSFP) són les institucions encarregades de supervisar i regular les entitats financeres. Presentar una queixa formal davant d'aquestes institucions pot accelerar el procés de resolució.

És crític tenir en compte que, en certs casos, la recuperació dels diners pot trigar temps i no sempre es garanteix el reemborsament complet. Això dependrà de les circumstàncies específiques de cada situació i de la cooperació de totes les parts involucrades.

Per tant, és fonamental mantenir una comunicació constant amb la teva entitat bancària i seguir-ne les instruccions en tot moment.

Muntatge de mans d'una persona amb un mòbil i una rodona amb molts bitllets variats d'euro
Hi ha errors que costen molt arreglar, és per això que has d'anar amb compte | Getty Images, Pexels

Pel que fa a la prevenció d'errors a les transferències, el Banc d'Espanya recomana verificar minuciosament les dades abans de confirmar una transferència. Assegurar-se que el número de compte i el nom del beneficiari siguin correctes és fonamental per evitar problemes futurs.

A més, molts bancs ofereixen l'opció de guardar beneficiaris freqüents. Això facilita la realització de transferències sense haver-hi d'introduir manualment les dades cada vegada.

Alguns consells que us poden ajudar abans de fer una transferència

Abans de fer una transferència, és important prendre precaucions per evitar errors i ensurts. Et deixem alguns consells que et poden ajudar:

- Verifica la informació

- Utilitza canals segurs

- Confirma els detalls de la transferència

- Estableix límits de seguretat

- Mantingues el teu dispositiu segur

- Estableix confirmacions de transacció

- Mantingues registres i comprovants

Recorda que, tot i prendre totes les precaucions necessàries, els errors encara poden passar. Si cometeu un error en una transferència, comuniqueu-vos immediatament amb la vostra institució financera. És rellevant informar-los del problema i sol·licitar la seva assistència per resoldre'l com més aviat millor.