Muntatge amb mans d'una persona gran i un cercle amb diversos bitllets d'euro

Amb quants anys et pots jubilar ara si n'has cotitzat 30 i quina pensió et quedarà

Amb 30 anys cotitzats, et quedarà aquesta pensió

A quina edat em puc jubilar amb 30 anys cotitzats? És una quantitat d'anys considerable, de fet no tots els treballadors arriben tant. Però, no obstant això, obliga els ciutadans a esperar una mica més que altres per poder jubilar-se.

La raó és que el nostre sistema de pensions, després de la reforma que es va aprovar el 2011, té dues edats de jubilació.

La reforma, articulada a la Llei 27/2011, d'1 d'agost (es pot consultar al Butlletí Oficial de l'Estat), es va començar a aplicar el 2013. Això fa que, any rere any, l'edat de jubilació de les persones que no arriben a un nivell de cotització concret (que també puja anualment) augmenti uns mesos.

T'expliquem a continuació la pensió que et quedarà.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Si has cotitzat 30 anys, quanta pensió et queda?

Actualment, amb 30 anys cotitzats, l'edat de jubilació està en constant canvi. Cal consultar les taules i les dades més recents proporcionades per la Seguretat Social o entitats financeres per obtenir la informació més precisa i actualitzada.

En general, aquesta informació s'actualitza anualment i té en compte diversos factors demogràfics i econòmics.

El 2023, les edats de jubilació han experimentat canvis significatius segons les cotitzacions acumulades al llarg de la vida laboral dels treballadors.

Bitllets i monedes d'Euro
El 2023, les edats de jubilació han tingut canvis importants | PixaBay

Per a aquells que han cotitzat durant 37 anys i nou mesos, l'edat de jubilació ordinària és de 65 anys. Per als treballadors que no han arribat a aquest període de cotització, l'edat de jubilació es retarda als 66 anys i quatre mesos.

Considerant aquesta informació, si un individu ha cotitzat durant 30 anys, es pot jubilar a partir dels 66 anys i quatre mesos. Per tant, no compleix el requisit de cotització imposat per la llei per a l'any 2023

És fonamental destacar que aquestes edats de jubilació aniran en augment progressiu durant els pròxims anys. Per exemple, el 2024, aquells que hagin cotitzat 30 anys s'hauran de jubilar als 66 anys i sis mesos. Aquesta tendència continuarà amb un increment de l'edat de jubilació.

Als 66 anys i vuit mesos el 2025, als 66 anys i 10 mesos el 2026, i als 67 anys el 2027. Aquest darrer, any en què s'implementarà de manera definitiva la reforma del sistema de pensions.

Aquestes són les xifres

Pel que fa a l'import de la pensió resultant, la Seguretat Social fa servir un mètode de càlcul específic. Aquest mètode consisteix a sumar les bases de cotització dels darrers 25 anys (300 bases) i després dividir-les entre 350, cosa que dona lloc a l'import de la base reguladora.

Aquest càlcul inclou l'aplicació de coeficients a totes les bases, excepte les dels dos darrers anys, per tenir en compte la inflació.

Muntatge amb una parella de jubilats caminant i una mà amb bitllets d'euro
Els anys cotitzats són fonamentals per calcular el percentatge de la base reguladora | Getty Images, Pressmaster

Així mateix, els treballadors tenen la possibilitat de beneficiar-se de la integració de llacunes. Això permet omplir els períodes sense cotització amb bases fictícies, oscil·lant entre el 100 % i el 50 % de la base mínima vigent. A excepció dels autònoms i les empleades de la llar.

Els anys cotitzats pel treballador són determinants per calcular el percentatge de la base reguladora que es rebrà com a pensió de jubilació. Amb 15 anys de cotització, s'obté el 50 % de la base reguladora o la quantia mínima corresponent.

Posteriorment, per cadascun dels 49 mesos següents, s'afegeix un 0,21 % addicional, i per cadascun dels 209 mesos següents, se suma un 0,19 % addicional.

Basant-se en aquests càlculs, una persona que ha cotitzat durant 30 anys podria rebre una pensió equivalent al 85,18 % de la base reguladora.