Muntatge amb una parella de jubilats caminant i una mà amb bitllets d'euro

L'edat a què et podràs jubilar el 2024 segons els anys que has cotitzat

Coneix el mapa de jubilació per als pròxims anys

Des de l'aprovació de la reforma de les pensions per Zapatero el 2011, Espanya ha augmentat progressivament l'edat de jubilació. Té com a objectiu assegurar que el sistema de pensions pugui continuar proporcionant beneficis adequats als jubilats. Us detallem a continuació la nova edat de jubilació per a l'any 2024 i el mapa de jubilació per als anys següents.

La nova edat de jubilació el 2024

Espanya es troba en camí cap a la xifra de 67 anys com l'edat de jubilació, que es té previst assolir el 2027. Això significa que els treballadors s'han de preparar per a un ajustament als plans de jubilació.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Per entendre com s'aplicarà aquesta mesura el proper any, és essencial tenir en compte els anys de cotització de cada individu. Aquells que hagin cotitzat durant un període perllongat tindran l'oportunitat de jubilar-se a una edat més avançada. Mentre que els que hagin cotitzat durant menys anys hauran d'esperar més temps per accedir a la pensió.

Aquesta variació a l'edat de jubilació es basa en el principi de premiar aquells treballadors que han contribuït al sistema durant més temps. A través d'aquest enfocament, es vol garantir que les pensions siguin sostenibles i brindin un nivell adequat de seguretat econòmica als jubilats.

Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu
L'edat de jubilació de cada jubilat depèn dels anys cotitzats | Getty Images, Studioroman

El mapa de jubilació a Espanya

A l'horitzó de 2024, s'acosten canvis significatius en l'edat de jubilació, en línia amb els anys de cotització de cada individu.

La travessia cap a la jubilació l'any 2023 presenta dos llindars importants que els treballadors han de considerar en planificar el seu futur. Aquells que han cotitzat durant 37 anys i 9 mesos o més tindran el privilegi de jubilar-se als 65 anys. D'altra banda, aquells que no han arribat a aquesta xifra d'anys de cotització hauran d'esperar fins als 66 anys i 4 mesos per accedir al 100% de la prestació.

Amb l'arribada de l'any 2024, els límits es redefineixen novament en funció de la cotització. Per a aquells amb 38 anys de cotització o més, la jubilació es podrà gaudir a l'edat de 65 anys.

Tot i això, si els anys de cotització no arriben a aquesta marca, l'edat de jubilació es posposarà als 66 anys i 6 mesos. Aquests canvis responen a la recerca d'equitat i sostenibilitat en el sistema de pensions, incentivant una inversió més gran en anys de treball i contribucions.

Muntatge amb mans d'una persona gran i un cercle amb diversos bitllets d'euro
L'objectiu és endarrerir l'edat de jubilació fins a 67 anys | Getty Images Signature, DAPA Images

L'any 2025 comporta noves pautes en el camí cap a la jubilació. Si els anys de cotització sumen 38 anys i 3 mesos o més, la jubilació als 65 anys és una opció. Per a aquells que no han acumulat aquesta quantitat, l'edat de jubilació s'ajustarà als 66 anys i 8 mesos.

Aquests ajustaments graduals busquen harmonitzar les demandes d'un sistema en evolució constant amb les expectatives i necessitats dels treballadors.

La jubilació el 2026 presenta una dualitat similar a la dels anys anteriors. Per a aquells amb 38 anys i 3 mesos de cotització o més, la jubilació als 65 anys és un èxit assolible.

Tot i això, per a aquells que no han arribat a aquesta fita, l'edat de jubilació s'estendrà als 66 anys i 10 mesos. Aquests canvis reflecteixen la importància dels anys de servei com a factor determinant en l'accés a les pensions.

Finalment, a partir de l'emblemàtic any 2027, les regles s'estableixen de manera definitiva. Els treballadors que han cotitzat durant 38 anys i 6 mesos o més es podran jubilar als 65 anys. Si els anys de cotització no arriben a aquesta xifra hauran d'esperar fins als 67 anys per accedir a les seves prestacions de jubilació.