Muntatge amb una imatge d'una parella subjectant unes claus i una casa de joguina sobre un contracte hipotecari

L'economista Gonzalo Bernardos avisa molts hipotecats: 'tenen un problema'

Molts espanyols han comès aquest error

El economista Gonzalo Bernardos ha alçat la veu per alertar les persones amb hipoteques. En aquest cas, per avisar sobre els perills de prendre decisions precipitades en relació amb els seus préstecs hipotecaris.

Els perills de prendre decisions precipitades

Gonzalo Bernardos és una figura destacada al camp de l'economia, conegut per la seva participació al programa Más Vale Tarde de La Sexta. Ha posat èmfasi en la importància de la cautela i l'anàlisi detinguda en enfrontar decisions financeres d'aquesta magnitud.

La inflació creixent ha impactat en els preus de béns i serveis bàsics. La pujada constant de l'euríbor i els tipus d'interès han portat moltes famílies que lluiten per mantenir la seva estabilitat financera.

Gonzalo Bernardos intervenint a La Sexta Noche, mirant a càmera i movent la mà
Ha avisat molts hipotecats del que podria haver estat un error per a ells | La Sexta

Molts ciutadans consideren cancel·lar les seves hipoteques

Davant d'aquesta situació, molts ciutadans hagin començat a considerar la possibilitat de cancel·lar les seves hipoteques com una manera de reduir-ne la càrrega financera.

Tot i això, Gonzalo Bernardos adverteix que la impaciència i la precipitació en la presa de decisions poden generar problemes addicionals. En paraules de l'economista, "el que cancel·la crec que té un problema perquè ha pres una decisió massa precipitada". Aquesta afirmació reflecteix la preocupació de l'expert per les conseqüències no anticipades que podrien sorgir de les decisions impulsives.

Suggereix una alternativa més cautelosa i beneficiosa en el context actual. En lloc d'optar per la cancel·lació, l'economista aconsella els hipotecats que considerin la possibilitat de renegociar els deutes hipotecaris.

Argumenta que hi ha opcions disponibles amb "tipus d'interès relativament baixos". Assenyala que "els bancs estan oferint tipus, per exemple, d'hipoteques fixes a 2,97% i tipus d'hipoteques a tipus variable en què els primers anys són fixos al 2,37%".

Un recurs útil: les agències hipotecàries en línia

Les agències hipotecàries en línia s'estan perfilant com una solució valuosa al panorama financer actual. Segons l'expert, aquestes agències poc conegudes pel públic en general ofereixen una perspectiva única. La possibilitat d'accedir a preus majoristes directament com a client particular.

Un dels avantatges clau de les agències hipotecàries en línia és la seva capacitat per negociar en condicions majoristes, cosa que es pot traduir en beneficis significatius per als hipotecats. A mesura que la crisi continua fent pressió sobre les butxaques de les famílies, l'opció d'accedir a taxes d'interès i termes més favorables podria marcar una diferència real.

Muntatge d'una persona signant una hipoteca i rodona amb bitllets d'euro
Les agències hipotecàries en línia ofereixen nombrosos avantatges | Photobyphotoboy

"És un consell molt gran per al 70,5% de la població que està hipotecada a tipus d'interès variable", destaca l'economista. Aquesta xifra posa de manifest la magnitud de la població que es podria beneficiar d'aquesta estratègia financera.

Tot i això, l'economista va més enllà. Si inclouen els ciutadans amb hipoteques que els queden menys de 10 anys, les agències pujarien a més de 2,5 milions de clients. Aquesta estimació demostra el potencial impacte positiu que aquestes agències podrien tenir a la vida financera d'un gran segment de la població.

Pots negociar la hipoteca amb el teu banc

L'economista destaca que les entitats bancàries estan disposades a millorar les ofertes si es presenta una alternativa més atractiva.

Muntatge amb una imatge de bitllets d'euro i cinc cercles amb els logos de BBVA, Banc Sabadell, Bankinter, CaixaBank i Banco Santander
Molts bancs estan disposats a negociar la hipoteca | Getty Images

L'advertiment no podria ser més clar. Molts ciutadans no tenen una entesa profunda sobre les entitats bancàries i les seves implicacions en el procés hipotecari. "La majoria arriba a una oficina bancària i accepta el que li diu el personal del banc i això és un error", afirma l'economista.

En un país on tradicionalment es confia en l'assessoria bancària, aquest enfocament pot ser un desavantatge. Sobretot, per a aquells que busquen assegurar-se d'obtenir les millors condicions possibles a les seves hipoteques.