Muntatge amb una imatge de fons d'una dona dormint en un llit i un altre d'un rellotge d'agulles
SOCIETAT

Ho diu la ciència: les hores que hauries de dormir cada nit segons l'edat que tinguis

Descansar bé durant les nits i les fases de son és molt important, sobretot si vols prevenir algunes malalties

Quantes vegades t'has aixecat al matí mort de son i sentint-te com si t'hagués passat un camió per sobre? Moltes, oi? Molta gent no ho sap, però dormir bé és de les coses més importants de la nostra rutina. Encara més, la manca de son pot afectar el teu sistema immunitari.

Sí, hi ha afeccions que estan relacionades amb la manca de son. A més dels seus efectes immediats, com ara l'estrès, la irritabilitat o la fatiga, a llarg termini pot afectar la salut de manera més greu. Les malalties cardiovasculars, la diabetis o l'obesitat són un exemple. Fins i tot, les mentals.

Quantes hores he de dormir a la nit?

Som conscients que poder dormir vuit hores cada dia és de vegades complicat. Tot i això, has de tenir en compte que per poder portar un estil de vida saludable, és súper important poder descansar prou.

Per això, et portem la informació necessària, aportada pel Centre per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units, perquè sàpigues quantes hores has de dormir segons els anys que tinguis.

Quant has de dormir segons la teva edat

Edat
Hores de son
Des del naixement als 3 mesos
De 14 a 17 hores
Des dels 4 als 11 mesos
De 12 a 16 hores
Des d'1 a 2 anys
D'11 a 14 hores
Des dels 3 als 5 anys
De 10 a 13 hores
Des dels 6 als 12 anys
De 9 a 12 hores
Des dels 13 als 18 anys
De 8 a 10 hores
Des dels 18 als 64 anys
De 7 a 9 hores
A partir dels 65 anys
De 7 a 8 hores

Diferents fases del son

Tot i això, també has de saber que no és el mateix que dormis de l'estrebada, que et vagis despertant per moments. Durant la nit, normalment passem, grosso modo, per tres fases del son, que formen un cicle que dura d'entre 80 a 100 minuts: fase de son lleuger, fase de son profund i fase de son REM.

Fase de son lleuger

En aquesta primera etapa, el nostre cos i el cervell comencen a relaxar-se per poder passar a un estat més profund. És la fase que comença al cap de pocs minuts d'haver-nos quedat adormits.

Fase de son profund

Durant aquesta segona fase, també coneguda com a NREM, ens trobem en un punt d'estat de son més profund. Es considera l'etapa tranquil·la, ja que l'activitat cerebral, la respiració i la freqüència cardíaca és més baixa. A més, els moviments oculars s'aturen per la relaxació muscular.

Fase de son REM

Finalment, ens trobem amb la fase REM (Rapid eye movement), on els ulls adopten un moviment més ràpid. Acostuma a començar al cap de 90 minuts després d'iniciar-se un cicle. Aquí, l'activitat cerebral és a nivells més alts, i és on la majoria dels somnis es desenvolupen.

A quina hora he d'anar a dormir si vull descansar bé?

Com hem explicat, quan dormim, el més habitual és passar per cicles (de quatre a sis), d'aproximadament 90-110 minuts. Ara bé, així com a resposta general, la millor hora per anar a dormir, entre la població adulta, és a les 22:00.

La Societat Europea de Cardiologia va realitzar el 2021 un estudi en què es va descobrir que si t'adorms entre les 22:00 i les 23:00, pots prevenir diferents patologies.

Dit això, ara ja saps que depenent de l'edat, has de dormir una quantitat o una altra d'hores. És important per a la nostra salut tant saber quantes hores dormir, com calcular a quina hora has de ficar-te al llit.

➡️ Societat

Més notícies: