Muntatge d´una noia preocupada mirant unes fulles al costat de la imatge d´una cartera amb diners

Les despeses vampir que no saps que tens i et fan perdre més de 1000€ l'any

Així és com perds molts diners a l'any

Les despeses vampir són aquelles que passen desapercebudes i que, a poc a poc, van minvant el pressupost de les persones sense que se n'adonin. Aquestes despeses, a més, són recurrents i es repeteixen cada mes, cosa que fa que l'impacte econòmic sigui considerable a llarg termini. Segons el que diuen els experts, les despeses vampir et poden fer perdre més de 1000 euros l'any.

T'expliquem a continuació com et poden afectar aquestes despeses i, també, com evitar-les al nostre dia a dia.

Les despeses vampir i com t'afecten

El terme "despeses vampires" s'utilitza per referir-se a totes aquelles petites despeses que passen desapercebudes. Com per exemple, les subscripcions que es renoven automàticament, les aplicacions que es descarreguen sense adonar-se'n o les compres que es fan per impuls. La majoria d'aquestes despeses són petites, però poden sumar una quantitat significativa de diners a final de mes.

I el pitjor de tot és que, sovint, es paguen sense adonar-nos-en. Les subscripcions són una de les principals despeses vampir, ja que ofereixen serveis que es renoven automàticament cada mes o cada any. Pot ser una subscripció a un servei de streaming de pel·lícules o música, a una revista oa un servei de lliurament de menjar.

L'important és que la subscripció es renova automàticament, cosa que significa que se't cobrarà sola sense que hagis de fer res. Si no us adoneu que l'abonament s'ha renovat, podeu estar pagant per un servei que realment no utilitzeu.

Una altra despesa vampir són les aplicacions mòbils que són gratuïtes, però inclouen compres dins de l'aplicació. Aquestes compres poden ser petites, però se sumen al llarg del temps. Per exemple, si descarregues un joc gratuït, és possible que se t'ofereixin compres dins del joc per millorar les teves possibilitats de guanyar.

Una parella de fons amb fent compres per internet, amb una targeta a la mà i una imatge d'unes mans amb una cartera amb diners
El fet de comprar amb targeta, amb diners il·limitats, fa que gastem més | Pexels, Getty Images Signature

Les compres per impuls també són una despesa vampir, ja que poden ser petites compres que realment no necessites, però que et semblen interessants. Pot ser un llibre, una samarreta o un aparell tecnològic. El més important és que no ho necessites realment, però el compres perquè t'agrada.

Així pots evitar les despeses vampir

Aleshores, com pots evitar les despeses vampir? El primer que has de fer és revisar les despeses mensuals. Fes una llista de totes les despeses que tens i comprova si hi ha algun servei de subscripció que no utilitzes o alguna compra que no necessites realment. Aquí et deixem algunes estratègies per poder evitar-los:

Realitza un seguiment de les despeses

Porta un registre detallat de totes les despeses, fins i tot les més petites. Això et permetrà identificar els patrons de despesa i trobar àrees on els pots reduir.

Fes un pressupost

Crea un pressupost mensual i assigna una quantitat específica de diners per a cada categoria de despesa. Assegureu-vos d'incloure despeses ocasionals, com ara regals d'aniversari o reparacions de la llar.

Muntatge d'una guardiola de porquet i una rodona amb bitllets d'euro
Si vols estalviar, és vital fer un pressupost de despeses | Getty Images

Paga en efectiu

Fes servir diners en efectiu en lloc de targetes de crèdit o dèbit pot ajudar-te a ser més conscient de les despeses. Quan hagis de pagar en efectiu, veuràs exactament quant gastes i et resultarà més fàcil resistir la temptació de fer compres impulsives.

Usa cupons i ofertes

Fes servir cupons i ofertes per estalviar diners en compres regulars. Això et permetrà reduir els costos dels articles que compres amb freqüència.

Cancel·la subscripcions innecessàries

Revisa les teves subscripcions i cancel·la les que no facis servir. Moltes vegades ens inscrivim en serveis de subscripció i després els oblidem, cosa que resulta en càrrecs recurrents que poden ser innecessaris.