Imatge d'un home escapant-se de la pluja

Últim dia de xafogor extrema a Catalunya: s'acosta un canvi radical de temps

Un canvi radical de temps arriba a Catalunya

L'agost ha arribat amb temperatures abrasadores a Catalunya. La calor cada dia va a més i les temperatures cada cop són més altes. De fet, Catalunya està immersa en un petit repunt de calor des d'aquest dimarts, 1 d'agost.

Un repunt que està fent saltar les alarmes a tot el país. Aquest dimarts ja s'han declarat diversos incendis a diferents punts del país. Els meteoròlegs ja van alertar que estem davant d'«un mes molt càlid a la meitat sud i fresc al nord».

Després d'una nit molt càlida a diverses comarques de la costa catalana, aquest dimecres, 2 d'agost, les alertes per calor continuaran més presents que mai. I no només viurem temperatures abrasadores, sinó que tornaran a aparèixer els núvols.

Màximes de 38 ºC

Segons la predicció emesa pel Meteocat , aquest dimecres, 2 d'agost, es viuran temperatures abrasadores a diversos punts de Catalunya, però sobretot a les comarques de la Garrotxa, l'Alt Empordà, Lleida i la Catalunya Central, on les màximes de la jornada fregaran els 40ºC.

Mapa amb les temperatures del 2 d'agost
Les màximes poden arribar als 38 graus. | Meteocat

Per fer front a les temperatures d'avui, el Servei Meteorològic ha activat alertes per episodis de calor. Concretament, ha activat l'alerta groga per perill per calor moderada a l'Alt Empordà i la Garrotxa, on es preveu que la calor sigui més violenta. En aquesta zona, s'espera que els termòmetres arribin als 37ºC al llarg de la jornada.

Pel que fa a la predicció, s'espera que la jornada sigui molt assolellada a tot Catalunya, encara que a la tarda podrien aparèixer núvols i fins i tot pluja a alguns punts del país. Tot i que el sol serà el que predominarà, els núvols estaran presents a l'Alt Urgell, al Montsià i, a la Garrotxa, on podria caure algun xàfec.

Mapa amb la predicció meteorològica pel 2 d'agost
Comarques de Grona en alerta per calor aquest dimecres, 2 d'agost. | Meteocat

Tal com us vam informar, a partir d'aquest dijous, 3 d'agost, les temperatures es relaxaran per l'entrada d'una massa d'aire fred. Aquesta farà baixar les temperatures i afavorirà la precipitació.

A partir de dijous, 3 d'agost, ho canviarà tot

Abans de donar pas a aquesta treva, primer haurem de fer front a la jornada calorosa d'avui. A partir de demà, el dijous 3 d'agost, tot canviarà. Les alertes per calor es canviaran per possibles episodis torrencials de diferents fenòmens meteorològics.

De fet, aquest dijous, coincidint amb l'arribada de massa d'aire fred, el Meteocat ha activat algunes alertes. Estaran en alerta groga per perill d'intensitat de pluja les comarques del Baix Camp, el Tarragonès, l'Alt Camp, el Baix Penedès, l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat.

Mapa amb la predicció meteorològica pel 3 d'agost
Les pluges torrencials reapareixeran aquest dijous 3 d'agost. | Meteocat

Tal com es pot observar al mapa, la pluja estarà present a gairebé tot Catalunya. S'espera que els xàfecs siguin dispersos i d'intensitat moderada, encara que en alguns punts podran ser forts. Pel que fa a temperatures, aquestes baixaran i no es preveu que superin els 30 graus.

A més de l'alerta per pluges, el Servei Meteorològic n'ha emès una altra per mal estat de la mar. Aquesta alerta afectarà sobretot la mar de l'Alt Empordà i el Baix Empordà.

Tot i que encara és aviat per detallar la predicció per a aquest divendres, 4 d'agost, tot apunta que la jornada serà molt semblant a dijous. Serà una jornada marcada per contrastos: mentre que en alguns punts predominarà el sol, en altres hi haurà episodis de pluges.