Muntatge amb una dona estressada amb les mans al cap i un cercle amb una dona agafant aire

El mal que l'estrès fa al teu cos: descobreixen que té solució

L'estrès és un dels grans enemics de la salut

El ritme atrafegat de treball, problemes de conciliació i fins i tot dificultats econòmiques són algunes de les situacions que poden portar a patir estrès. I aquest es tradueix en símptomes habituals com manca d'energia, mals de cap o dolors al pit. Símptomes als quals se n'uneix un altre: l'acceleració de l'envelliment.

Sí, ho has llegit bé. Aquest estrès agilitza aquest procés en què vas deixant enrere la joventut, per la qual cosa et tirarà més anys a sobre de forma ràpida.

Això sí, tranquil perquè hi ha solució. I ara ha estat trobada per un conjunt d'investigadors internacionals.

L'estrès, l'envelliment i la recuperació

Igual que el tabaquisme, l'alcoholisme o tirar endavant un embaràs de risc, l'estrès també comporta un increment del ritme d'envelliment. Per això en poc temps qualsevol persona que el pateix sembla que s'ha fet uns quants anys a sobre.

Tot i això, ara un estudi emprès per investigadors en l'àmbit internacional i publicat a la revista Cell Metabolism ha donat una esperança sobre això. Sí, perquè ha constatat que quan aquest envelliment accelerat es produeix per l'estrès, aquest efecte es reverteix al moment que aquesta situació que el provoca desapareix.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!

A aquesta conclusió s'hi ha arribat després de fer anàlisis utilitzant rellotges de metilació de l'ADN i experiments amb ratolins. Però després dels bons resultats aconseguits, es va optar per provar amb humans. Es va treballar amb persones que s'havien sotmès a operacions importants, que havien passat per una COVID greu i fins i tot dones després del part.

En aquestes proves amb individus es va descobrir el que hem esmentat abans. Que l'estrès de seguida provocava un increment de la velocitat amb què envellien aquells. I també s'ha pogut certificar que quan superaven aquesta mala ratxa, el ritme d'envelliment esmentat tornava a la seva normalitat.

Muntatge amb la cara d'una dona amb un somriure i un rellotge de sorra al costat
L´estrès provoca l´acceleració del ritme d´envelliment | Getty Images, Instaphotos

Una altra de les conclusions interessants és que s'ha pogut comprovar l'efectivitat en aquest cas de l'ús d'un fàrmac, tocilizumab. Aquest, que s'ha usat en pacients que han viscut casos de coronavirus severs, ha accelerat la recuperació d'aquells a la seva edat biològica.

Així mateix, s'ha destacat que els pacients que es van sotmetre a una cirurgia van aconseguir tornar al ritme d'envelliment normal després d'una setmana.

Per tot això, s'ha conclòs que "és possible reduir parcialment l'edat biològica d'algunes cèl·lules, teixits i, possiblement, organismes complets". Tot i això, encara queda molt per investigar i per estudiar.

Com combatre l'estrès

Després de conèixer que l'estrès envelleix, sigui del tipus que sigui, és important prendre mesures contra ell per aquest símptoma que provoca i per molts més que genera. Per reduir i destruir-lo cal prendre mesures com fer exercici habitualment i dedicar temps a un mateix i a les seves aficions.

Passar temps amb els éssers estimats, practicar relaxació i dur a terme una dieta sana i equilibrada són igualment útils per assolir aquesta fita. Sense oblidar que també és efectiu demanar ajuda d'un professional de la psicologia.

Una parella de més de 50 anys caminant al costat d'un primer pla de sabatilles de córrer
Quedar amb amistats per passejar-hi és una bona eina per combatre l'estrès | Getty Images Signature, Photo Images

De la mateixa manera, és fonamental emprendre tasques que puguin resultar desestressant tals com pintar mandales, deixar de banda la cafeïna i fins i tot descansar adequadament.

I n'hi ha més, també ajudarà a organitzar-se bé l'agenda, aprendre a delegar i a dir no quan calgui i, per descomptat, saber trobar solucions als problemes.