Imatge de fons d´una parella en un casament amb les mans de l´home al´esquena de la dona, i una altra imatge d´unes mans comptant bitllets de 50 euros
SOCIETAT

Si et cases aviat, molt atent: els diners que Hisenda et podria demanar poc després

L'Agència Tributària té clar que, en determinades situacions, pot recaptar part dels teus diners després del casament

D'acord amb el Llibre imprescindible dels casaments publicat per Bodas.net, Google i Esade, el cost mitjà d'un casament és de 21.056 euros. Tot i això, més de 2.200 parelles enquestades per a l'Informe del Sector Nupcial 2024 van indicar que van gastar al voltant de 23.750 euros (sense incloure la lluna de mel). Avui tractarem un tema rellevant si planeges casar-te aviat, té a veure amb Hisenda.

A més dels preparatius com la llista de convidats, el banquet, el vestit de la Núvia, el vestit del Nuvi, la perruqueria, el maquillatge, el fotògraf, etc, el casament també comporta responsabilitats fiscals. Aquestes sovint les passem per alt.

Segons 20Minutos, els especialistes de TaxDown assenyalen que els regals que reben els Nuvis són considerats per Hisenda com "una adquisició a títol gratuït", és a dir, com una donació. Per aquesta raó, en certes circumstàncies, han de pagar l'impost sobre successions i donacions, que varia segons el patrimoni dels Nuvis i la comunitat autònoma.

Quan et pot reclamar Hisenda

Pel que fa als regals en efectiu, els experts de TaxDown expliquen una cosa important sobre Hisenda. Els bancs estan obligats a informar l'Agència Tributària sobre ingressos superiors a 3.000 euros o bitllets de 500 euros. Afegeixen que la millor manera de rebre aquests regals és mitjançant transferència o bizum, ja que en cas d'una inspecció queda constància que no és un moviment irregular.

Muntatge amb una imatge de dos nuvis vestits de casament i unes mans amb bitllets d'euro

Si volgués, l'Agència Tributària podria demostrar que aquestes quantitats són un regal de casament, subjecte a l'impost de successions i donacions, i qualificar-les com un guany patrimonial no justificat. Això podria portar-te a haver de declarar-ho tot a l'IRPF. De la mateixa manera, tècnicament, els regals en efectiu també haurien de ser declarats.

Però, a la pràctica, no cal incloure aquests regals a la declaració de la Renda. Això no obstant, has de tenir en compte el valor pel qual vas declarar aquestes donacions per a futures declaracions.

Per exemple, si t'han regalat un armari i després el vens, hauràs d'usar aquest valor per calcular el guany o la pèrdua patrimonial. Aquesta sí que hauràs d'incloure-la a la Renda per a Hisenda.

Si els regals es lliuren abans del matrimoni, pertanyeran al cònjuge que els va rebre. Si es donen després del matrimoni, dependrà del règim econòmic, sigui separació de béns o béns de guanys. Encara que no és comú que Hisenda investigui els regals de casament, podria fer-ho si alguna cosa resulta molt cridanera.

➡️ Societat

Més notícies: