Muntatge d'una noia asseguda al seient de conductor d'un cotxe i al costat dret una cartera oberta amb monedes i bitllets

La manera d'obtenir el carnet de cotxe totalment gratuït: no paguis ni un euro

Aconsegueix el carnet de conduir sense pagar res

Segons estimacions de l'Organització de Consumidors i Usuaris, el cost total de treure's el carnet de conduir a Espanya pot oscil·lar entre els 600 i els 1600 euros. Tot depèn de diversos factors, com l'autoescola, la ubicació geogràfica i la quantitat de pràctiques necessàries.

El SEPE ha implementat una sèrie de mesures que permeten obtenir el carnet de cotxe de manera gratuïta. T'expliquem tots els detalls a continuació.

Pots aconseguir gratis el carnet de conduir gràcies al SEPE

El Ministeri de Treball ha implementat una nova iniciativa. Permeten obtenir el carnet de conduir de forma gratuïta a través del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Tot i això, és important destacar que aquesta oportunitat no està a l'abast de tothom. Està subjecta a certs requisits i condicions que cal complir. A continuació, t'explicarem detalladament com funciona aquest programa i quins passos has de seguir per accedir a aquest ajut.

Muntatge amb persona conduint al volant i permís de conduir
El SEPE permet aconseguir el carnet de conduir de forma gratuïta | PixaBay, Getty Images Signature

Qui pot accedir a aquest ajut?

Per optar a la possibilitat d'obtenir el carnet de conduir de forma gratuïta a través del SEPE, cal complir certs requisits:

- Estar aturat

Un dels requisits fonamentals és estar desocupat i estar registrat com a demandant de feina al SEPE.

- Residir en una comunitat autònoma que ofereixi el programa

Cada comunitat autònoma té l'autonomia per decidir quan i com implementar el programa. Per tant, és crucial verificar si està disponible a la teva regió.

- Edat màxima

En algunes comunitats autònomes, a causa de l'alta demanda d'aquest ajut, es podria establir una edat màxima per accedir al programa.

Com accedir al programa?

Un cop compleixes els requisits esmentats anteriorment, has d'estar atent a les convocatòries que realitza la teva comunitat autònoma per participar en el programa. Les ofertes i els terminis poden variar, per la qual cosa és rellevant estar informat i en contacte amb la teva oficina d'ocupació corresponent.

El programa formatiu del SEPE sol oferir cursos per obtenir el permís B (per a cotxes). A més del permís A (per a motos) i el permís C (per a camions). L'elecció del tipus de permís depèn de la demanda i de les necessitats de feina a la teva àrea.

Un cop t'inscriguis al programa, podràs accedir a una formació especialitzada que et prepararà per superar els exàmens teòrics i pràctics necessaris per obtenir el carnet de conduir. Aquest procés de formació i obtenció del carnet de conduir estarà completament sufragat pel SEPE, cosa que significa que no t'hauràs de preocupar pels costos associats.

Muntatge amb persona conduint i un mapa amb xinxetes
Has d'estar atent a qualsevol notificació de la teva oficina d'ocupació | Getty Images Signature, Welcomia

Aquestes comunitats ofereixen ajuts econòmics

Si no podeu accedir al curs del SEPE, algunes comunitats autònomes a Espanya ofereixen ajudes econòmiques i programes especials per facilitar l'accés al carnet de conduir. A continuació, presentem algunes de les ajudes disponibles a diferents regions del país:

Madrid

A la Comunitat de Madrid, s'ofereixen ajudes econòmiques de fins a 600 euros als conductors professionals que vulguin obtenir els permisos de conduir C, D i C+E.

La Rioja

Han implementat un programa que beneficia els joves d'entre 18 i 30 anys que volen aconseguir el permís B de conduir. Aquest programa ofereix préstecs de fins a 2000 euros per al permís B i fins a 3000 euros per a altres tipus de permisos.

Valladolid

A la província de Valladolid, brinden ajudes de fins a 700 euros a dones que resideixen en localitats de menys de 20 000 habitants.

Getxo

S'incentiva l'ús del basc oferint 100 euros als joves entre 17 i 23 anys. Han de fer l'examen teòric del carnet de conduir en basc.