Carme Ruscalleda comparteix les claus per preparar la millor salsa de calçots
A partir d'ara, arriba el moment de les reunions entre amics i familiars per poder gaudir d'una calçotada
A mitjans de gener és el moment en què els calçots comencen a fer la seva aparició entre la verdura. I això sempre és una bona raó per organitzar un pla amb la nostra gent i poder-los degustar.
Els calçots de Valls, a Tarragona, són una espècie de ceba tendra que té forma de porro que, a més, tenen Indicació Geogràfica Protegida. Es cuinen en una barbacoa directament sobre la flama. Això fa que la part exterior es cremi, però després es retira deixant l'interior a l'aire, que és el que untem a la salsa.
No és una salsa qualsevol, es podria assemblar al romesco. Aquí et deixem els seus ingredients i els passos que cal seguir, de la mà de Carme Ruscalleda, perquè la puguis fer a casa.
Ingredients per a la salsa de calçots de Carme Ruscalleda
Ingredients per fer salsa de calçots, segons Carme Ruscalleda
INGREDIENT | QUANTITAT |
Tomàquets madurs | 1 kg |
Caps d'all | 2 unitats |
Ametlles torrades | 50 gr |
Avellanes torrades | 50 gr |
Oli d'oliva | 100 ml |
Vinagre | 1 rajolí |
Sal | Al gust |
Pebre | Al gust |
Així es fa la salsa de calçots de Carme Ruscalleda
1. Rostim els tomàquets i els alls
Si prepararàs els teus calçots a la brasa, prèviament pots fer el mateix amb els tomàquets i els alls. Aquest pas rep el nom d'escalivar, per si vols ser més tècnic.
Amb ell ens referim a preparar a la brasa tota mena de verdures, sobretot les cebes, en aquest cas calçots, pebrots o albergínies. Has d'embolicar tant els alls com els tomàquets i posar-los a la brasa perquè es vagin fent.
En cas que ho facis a casa teva, simplement hauràs de posar-los durant 15-20 minuts al forn a 200 graus. També pots combinar-los tots dos, encara que tenint brases no és el més habitual.
2. Preparem els tomàquets i els alls
Quan ja els tenim llestos, sigui a la brasa o al forn, toca preparar-los per fer la salsa. Per això, en primer lloc hem de treure la pell als tomàquets i, en el cas dels alls, extreure'n la polpa. Quan acabem aquest pas, només ens queda posar tot al got de la batedora.
3. Afegim la resta dels ingredients
Quan ja hem ficat els alls i el tomàquet al got de la batedora toca afegir la resta. És a dir, hi posarem les ametlles, les avellanes, l'oli, el vinagre i, per acabar, sal i pebre al gust. Tenint-ho tot al got, només hem de triturar-ho fins que aconseguim una salsa perfecta per untar els nostres calçots.
Més notícies: