Imatge de fons d'una factura amb una calculadora i una bombeta de llum, juntament amb una altra imatge de diners
SOCIETAT

El canvi amb la tarifa regulada de la llum que acaba d'entrar en vigor a Espanya

Nou milions de llars es veuran afectades per aquesta variació, on el preu de l'electricitat no dependrà tant del mercat diari

La tarifa regulada de la llum, a la qual estan subscrits 9 milions d'espanyols, comença l'any amb canvis importants. Hi ha una nova manera d'adquirir l'electricitat a l'engròs que farà que el preu estigui menys subjecte al mercat diari i més als contractes a llarg termini.

Aquesta variació s'anirà fent de manera progressiva. De moment, el 2024 el 75% del preu elèctric el fixarà el mercat diari, mentre que el 25% restant el marcaran contractes a diferents terminis.

Els que compten amb una tarifa regulada, de Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC), depenen del resultat de les 24 subhastes diàries. Hauran de romandre atents als que costi el quilowatt cada hora.

Això els permetrà en algun moment, per exemple, fer una rentadora un diumenge a les 15.00 hores gairebé a cost zero. Tot i això, en les èpoques de crisi i de tensions geopolítiques van ser els que més van patir les pujades de tarifes.

Per la seva banda, els que compten amb contracte al mercat lliure disposen d'un preu fix, on la tarifa dependrà del consum. Hi ha menys probabilitat que hi hagi sorpreses.

Què passarà amb els clients de tarifa regulada de la llum

Els usuaris de la tarifa regulada de la llum han de seguir pendents del cost de l'electricitat cada hora. No obstant això, els diners a assumir no només es correspondran amb el preu de la llum en aquell instant. Una part, concretament el 25%, vindrà determinat per contractes de llarg termini, que poden ser mensuals, trimestrals o anuals.

Amb tot això, "serà una mica menys important" si es posa un electrodomèstic a una hora o una altra. Així ho indiquen des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

El nou PVPC funcionarà per a aquells que tinguin contractat menys de 10kW de potència. Entre ells hi ha nou milions de llars a Espanya. Aquesta modificació va entrar en vigor l'1 de gener passat i el canvi s'aplica de manera directa per les empreses.

Els canvis amb la llum per al futur

El 2024, un 75% del preu de l'electricitat el fixarà el mercat diari, davant el 25% dels contractes a termini a les tarifes regulades. Però la intenció és que aquest últim paràmetre vagi adquirint més protagonisme amb el temps.

Per això el 2025 està previst que el mercat diari representi el 60% i el 2026 el 45%. Però els que vulguin conèixer quines són les hores més barates de consum elèctric han de saber que aquesta informació es continuarà publicant.

Percentatges que determinen el preu de la llum a la tarifa regulada

AnyMercat diariContractes a termini
202475%25%
202560%40%
202645%55%

El Gobierno confia que amb aquesta nova mesura no hi hagi tantes oscil·lacions als preus de l'electricitat. Quan només depenen del mercat diari queden subjectes a diferents factors com poden ser les tensions geopolítiques.