Muntatge d'un datàfon i rodona amb bitllets de 50 euros

El canvi amb les targetes de crèdit que es farà el 2024: ja no seran com abans

Hi haurà una novetat inesperada a l'hora de pagar amb targeta

Atenció a tots els usuaris de les targetes de crèdit amb el canvi que ha de venir dins de molt poc temps.

Som conscients que l'ús de les targetes de crèdit és habitual des de fa dècades. Cada any que passa, aquest és un mètode de pagament que es fa servir de forma més estesa. Tot i que bé és cert que els diners en efectiu es resisteixen a abandonar el nostre dia a dia.

A més de la targeta de crèdit, els pagaments amb els telèfons mòbils a través de les diferents aplicacions estan a l'ordre del dia. Però avui ens centrem en el que suposarà un canvi que cridarà l'atenció als seus usuaris. Parlem de les targetes de crèdit i la nova presentació física.

El canvi a les targetes de crèdit que arribarà abans del que penses

Una modificació que tindrà lloc a partir de l'any 2024: en uns mesos s'executarà l'eliminació de la banda magnètica.

Avui dia, totes les targetes de crèdit tenen aquesta banda magnètica tan característica d'aquesta forma de pagament.

La veritat és que serà Mastercard qui serà el primer a fixar aquesta iniciativa. Això espera que el 2033 ja no hi hagi cap targeta de crèdit amb banda magnètica.

Muntatge d'un datàfon i rodona amb bitllets d'euro
Els experts avisen dels detalls a tenir en compte amb les targetes | Getty Images, DAPA Images

Amb aquesta novetat, Mastercard ha assenyalat en un comunicat que "serà un llarg camí perquè la resta dels socis que encara depenen d'aquesta tecnologia introdueixin progressivament el processament de targetes amb xip".

El 2024, Mastercard eliminarà les bandes magnètiques de les targetes

Així, un dels canvis que notarem pel que fa als pagaments amb aquest tipus de targetes és que sense la banda magnètica ja no es podran fer servir els datàfons estàndard. Aquells amb què llisquem la targeta per un lateral del mateix aparell.

Aquesta forma de pagament cada vegada s'està quedant més enrere i només es fa servir quan en el pagament amb targetes hi ha algun problema i no es pugui fer servir per a qualsevol motiu.

La història de la banda magnètica a les targetes de crèdit té un llarg recorregut. Va néixer als inicis dels anys 60 i tot va ser possible gràcies a IBM.

El cas és que es buscava codificar la informació i facilitar-ne l'ús i el cobrament mitjançant targetes de crèdit. Però el temps passa i ara el que dona més seguretat als usuaris és el pagament electrònic de la targeta amb xip.

Alhora, és sabut per tothom que, actualment, cada vegada es permet l'acceptació de targetes de diferents mides. És per això que les targetes amb bandes magnètiques s'estan quedant fora del mercat a passos de gegant.

Muntatge amb una imatge d'una persona pagant amb una targeta de crèdit i un cercle amb bitllets de 50 euros a un caixer automàtic
Les compres amb targetes de crèdit o dèbit també poden ser protagonistes d'estafes | España Diario TIPS

Mastercard deixa clar el motiu el canvi

Des de MasterCard també posen el focus en què les targetes actuals es presenten amb microprocessadors que aporten molta més seguretat.

Un gran nombre porten incloses unes antenes que permeten realitzar transaccions sense cap contacte. MasterCard deixa clar que les noves targetes de crèdit i dèbit no hauran de comptar amb banda magnètica a partir de l'any que ve a la majoria dels països.

Una altra organització que fabrica aquestes targetes és la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre. De la mateixa manera, posa sobre la taula la migració de les targetes de banda magnètica a xip. Parlem de l'estàndard global EMV.

Aquest estàndard EMV és un acord marcat pels tres grans operadors de targetes de crèdit, Europa Internacional, Mastercard Internacional i Visa Internacional.

L'EMV fixa les mesures de seguretat pels pagaments amb targeta de dèbit i crèdit. Aquestes targetes usen només un xip intel·ligent, canviant així la banda magnètica quan farem la transacció.