S'espera molta calor per aquest cap de setmana 24 i 25 de juny

La calor extrema s'instal·la a Catalunya: fins quan durarà i on serà més intensa

La calor no cessa a Catalunya

Catalunya es troba, de nou, dins d'un episodi excepcional de calor. Després de les altes temperatures registrades aquest cap de setmana, 19 i 20 d'agost, els meteoròlegs alerten sobre el que arribarà.

L'agost ha arribat amb molta força, les temperatures no s'han relaxat ni un segon. Tal com van advertir els meteoròlegs, està sent un mes molt calorós i, de fet, no s'espera que la tònica canviï durant aquesta última quinzena. Després d'un cap de setmana amb unes temperatures altes, s'espera que la calor vagi a més durant els pròxims dies.

Tota Catalunya en alerta

L'entrada d'una massa d'aire càlida ha fet saltar les alarmes a Catalunya. Diverses comarques ja han estat alerta per calor aquest cap de setmana i, a partir d'aquest dilluns, s'espera que ho estigui tot Catalunya. És per això que el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diverses alertes per fer front a aquest episodi càlid.

Aquest cap de setmana la calor ja s'ha pogut notar a bona part del territori. Avui, dilluns, 21 d'agost, la calor continuarà i es registraran màximes de fins a 40 ºC a Lleida.

El Meteocat també ha avisat que les temperatures d'aquest dilluns i fins, almenys, dimecres, seran més altes que les d'aquest cap de setmana a tot el país. De fet, segons la predicció emesa, les alertes no es desactivaran fins dimecres que ve.

On serà més intensa la calor serà a l'interior, on s'esperen màximes que oscil·laran entre els 37 i els 40 ºC. En canvi, a la costa els termòmetres es 'relaxaran'. La màxima serà, lleugerament, més baixa. Serà de 35 ºC, encara que les nits seran molt càlides. De fet, es preveuen nits tòrrides fins dimecres, 23 d'agost.

Les màximes nocturnes variaran amb la zona. Aquest dilluns a la nit les zones més afectades seran l'Alt Penedès, el Garraf, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. En aquests punts, la temperatura nocturna variarà entre els 24 i els 28 ºC.

Mapa amb les temperatures nocturnes del 21 d'agost a Catalunya
S'espera que durant les dues properes nits les temperatures siguin altes. | Meteocat

Dimarts, 22 d'agost, la calor continua

Aquest episodi de temperatures altes continuarà demà dimarts, 22 d'agost. La jornada seguirà la mateixa tònica que la d'aquest dilluns: els termòmetres s'aniran enfilant fins a assolir el màxim. La jornada serà variable: hi haurà molt de sol, però a la tarda apareixerà la pluja.

La màxima tornarà a ser de 40 ºC a Lleida, on s'espera que durant la tarda hi hagi tempestes. Concretament, la pluja afectarà les comarques del Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça, la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa. En aquests punts, s'espera que la pluja vagi acompanyada de tempestes.

Mapa amb la predicció meteorològica pel 22 d'agost a Catalunya
La pluja reapareixerà aquest dimarts, 22 d'agost, a la tarda. | Meteocat

Pel que fa a màximes, s'espera que s'assoleixin els 40 ºC a Lleida, 40 ºC al Pirineu, 39 ºC a la Catalunya Central, 40 ºC a Girona, 37 ºC a la regió de Barcelona i al Camp de Tarragona, i els 40 ºC a les Terres de l'Ebre.

Tot i que encara no es coneixen els valors exactes per a dimecres que ve, 23 d'agost, s'espera que la jornada segueixi la mateixa tònica que dimarts. Les alertes seguiran actives i els termòmetres arribaran als 40 ºC en alguns punts de les comarques de Lleida. Pel que fa a pluges, aquestes tornaran a aparèixer de tarda.

Mapa amb la predicció meteorològica pel 23 d'agost a Catalunya.
Les alertes per calor continuaran dimecres, 23 d'agost. | Meteocat

Per fer front a aquest episodi de calor extrema, el Departament de Salut recomana prendre precaucions amb els col·lectius més vulnerables. Recomanen evitar les hores centrals de sol i beure molta aigua per patir cops de calor.