Muntatge d'una persona traient diners d'un caixer automàtic i imatges de bitllets

Obre bé els ulls abans de ficar la teva targeta en un caixer: si ho veus, surt d'aquí

Abans de treure diners del caixer, heu de seguir aquests passos per evitar una estafa

A l'era digital, els caixers automàtics s'han tornat una eina essencial per fer transaccions bancàries de manera ràpida i convenient. Tot i això, juntament amb els avenços tecnològics també han sorgit noves formes de frau i estafa.

Els estafadors han trobat mètodes enginyosos per robar dades importants de les targetes dels usuaris. Per això, és vital que tots estiguem conscients de les precaucions que hem de prendre abans d'inserir la nostra targeta en un caixer automàtic.

Has d'estar atent abans de fer qualsevol operació al caixer

Els criminals cibernètics han perfeccionat una tècnica anomenada 'skimming' o clonació de targetes. Utilitzen dispositius ocults als caixers automàtics per copiar la informació de les targetes de dèbit o crèdit.

El 'skimming' és una pràctica il·legal en què s'obtenen de manera fraudulenta dades de targetes de crèdit o dèbit. Consisteix en el robatori d'informació codificada present a la banda magnètica d'una targeta de pagament, com ara el número de la targeta i la data de venciment. Aquesta informació s'usa posteriorment per fer transaccions fraudulentes o clonar targetes.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!

Els delinqüents fan servir dispositius especials anomenats skimmers per recol·lectar les dades de la targeta. Aquests dispositius es col·loquen en caixers automàtics, terminals de punt de venda (TPV) o qualsevol altre dispositiu on es facin transaccions amb targetes. Els skimmers estan dissenyats per llegir la informació de la banda magnètica de la targeta quan s'introdueix al dispositiu legítim.

Muntatge d'una dona a un caixer automàtic i la imatge d'un lladre a la part esquerra
Els lladres usen 'skimmers' per robar dades de les targetes de crèdit o dèbit | Getty Images, Pexels

A més també hi ha l'skimming virtual. Els delinqüents empren tècniques per aconseguir la informació de les targetes de forma remota, com el programari maliciós o la intercepció de dades en transmissions sense fil.

Per protegir-se, es recomana tenir precaució en usar caixers automàtics o terminals de pagament. És important verificar que no hi hagi dispositius sospitosos o alteracions a l'aparença de l'equip.

També és crucial revisar regularment els estats de compte i notificar-ho immediatament a l'entitat bancària si es detecten transaccions no autoritzades. A més, les targetes amb xips EMV (Europay, Mastercard i Visa) ofereixen més seguretat en comparació amb les targetes de banda magnètica.

Mesures preventives per evitar aquest tipus d'estafes

Davant d'aquesta amenaça, és essencial que tots els usuaris estiguin informats i prenguin mesures preventives abans de fer qualsevol transacció en un caixer automàtic. A continuació, es presenten alguns consells clau per protegir-se dels estafadors i evitar convertir-se en víctima de frau:

Inspeccionar el caixer automàtic

Abans d'inserir la targeta, reviseu acuradament el caixer a la recerca de dispositius estranys o sospitosos. Busqueu panells solts, colors o materials diferents, o qualsevol altre signe de manipulació. Si alguna cosa sembla fora de lloc, eviteu utilitzar aquest caixer automàtic i notifiqueu immediatament a les autoritats o al banc.

Cobrir el teclat

Quan introduïu el PIN, feu ús de la mà o un altre objecte per cobrir el teclat i evitar que les càmeres ocultes capturin el codi. Els estafadors instal·len càmeres petites als caixers automàtics per gravar els moviments de les mans dels usuaris mentre ingressen la seva informació confidencial.

Usar caixers automàtics segurs

Prefereixi fer les seves transaccions en caixers ubicats en llocs segurs i ben il·luminats. Els caixers situats en àrees públiques, com ara centres comercials o bancs, solen ser més segurs que els ubicats en llocs aïllats o poc transitats.

Mantenir-se alerta

Pareu atenció al seu entorn i a les persones que puguin estar observant els seus moviments. Els estafadors sovint treballen en equip, amb un distraient la víctima mentre un altre manipula el caixer. Si alguna cosa sembla sospitosa o se sent incòmode, cancel·leu la transacció i busqueu un altre caixer automàtic.

Monitorar els comptes bancaris

Realitzeu un seguiment regular de les vostres transaccions i verifiqueu els vostres estats de compte per detectar qualsevol activitat inusual o transaccions no autoritzades. Si nota alguna cosa estranya, poseu-vos immediatament amb el vostre banc i denuncieu.